Fiets moet in heel Europa de trein in

De kans is groot dat Nederlanders die met hun fiets op vakantie willen, deze in de toekomst alle treinen in Europa mogen meenemen.

Een grote meerderheid van het Europees Parlement (EP) wil dat alle treinen in de toekomst een speciale ruimte hebben voor fietsen, kinderwagens en sportartikelen. Het meenemen van de fiets in de trein was de afgelopen jaren volgens de Nederlandse belangenorganisaties van fietsers op veel trajecten in Europa steeds lastiger aan het worden. Protesten van de Fietsersbond en zusterorganisaties uit andere EU-landen hadden tot voor kort weinig effect.

Maar nu een meerderheid van het EP zich eerder deze maand voor heeft uitgesproken, dat het meenemen van de fiets voortaan op alle treinen mogelijk moet zijn, is de kans groot dat de Europese ministers van Transport uit de 27 lidstaten hiermee volgende week instemmen.

De europarlementariërs willen dat in alle treinen, dus ook grensoverschrijdende en hogesnelheidstreinen, reizigers de mogelijkheid hebben om in een daartoe ingerichte ruimte fietsen, kinderwagens, rolstoelen en sportuitrusting mee te nemen.

Ook wil het EP dat de spoorwegen in Europa overal personen met verminderde mobiliteit – gehandicapten of ouderen – in staat moeten stellen per spoor te reizen. Zo moet de informatie aan ouderen en gehandicapten over de faciliteiten voor rolstoelen aan boord van de trein verbeteren, vinden de europarlementariërs.

Lees ook hierover op www.fietsersbond.nl