Eerst nog sneeuw

De sneeuw speelt vanavond vooral het noorden nog lang parten. In Noord-Holland en Friesland is met een krachtige oostenwind, kracht 6, zelfs sprake van een sneeuwjacht. Ook in Utrecht, Flevoland en Gelderland valt eerst sneeuw, maar deze gaat geleidelijk over in regen.

De winterse omstandigheden hebben te maken met zachte lucht die koude lucht boven ons land verdrijft. Dit gebeurt langzaam, waardoor in het noorden vannacht nog sneeuw valt. In het oosten regent het vannacht eerst af en toe, in het zuiden is het al droog. Het koelt af tot rond het vriespunt in het noorden tot lokaal 4 graden boven nul in Zeeland.

Morgen is het bijna overal droog, maar in Zeeland valt later in de middag lokaal een spat regen. Soms schijnt de zon even. Het wordt 3 graden in het noorden en oosten tot 5 à 6 graden in het zuiden en westen. In de nacht naar zaterdag komt het landinwaarts tot een graadje vorst. Ook overdag is het nog fris, zeker in het noorden, want daar liggen de maximumtemperaturen rond een kille 2 graden. Het midden van het land haalt een graad of 4 en in Limburg wordt het plaatselijk 6 graden. Zondag wordt de kou verder verdreven door een gebied met buiige regen, in het noordoosten mogelijk voorafgegaan door natte sneeuw. Het kwik komt uiteindelijk uit op 4 graden in het noorden tot 8 in het zuiden. Ook maandag en dinsdag valt af en toe regen bij waarden ruim boven nul.