Duitsland

Kusama’s hallucinaties Voor sommigen is ziekte productief. Al sinds haar kinderjaren lijdt de 77-jarige Japanse Yayol Kusama aan hallucinaties, die ze al bijna even lang omzet in imposante, ruimtelijke kunstwerken. Hoe virtuoos zij daarbij met structuren en kleuren omgaat toont nu het Haus der Kunst in München.

Vanaf 9 feb; Prinzregentenstr. 1. Ma-zo 10-20u, do 10-22u. Info: 0049-8921127113 en www.hausderkunst.de.

Berlinale La Vie en Rose is de openingsfilm van het festival Berlinale. Olivier Dahan legde het turbulente leven van Edith Piaf op het witte doek vast, en er zijn meer Franse films dit jaar: Francois Ozons kostuumfilm Angel bijvoorbeeld, of de nieuwste films van Jacques Rivette en André Techiné. Uit Hollywood komt Steven Soderberghs naoorlogse thriller The Good German, die zich weliswaar helemaal in Berlijn afspeelt, maar die in Los Angeles werd gedraaid. Clint Eastwood en Jennifer Lopez zullen de Berlinale bijwonen.

T/m 18 feb in diverse bioscopen in Berlijn: www.berlinale.de.

Het Griekenland van RottmannVoor de Beierse koning Ludwig I maakte Carl Rottmann monumentale schilderijen van oud-Griekse landschappen. De Neue Pinakothek in München presenteert de Rottmanns nu net als vroeger: in een geraffineerd belichte zaal. Het vernieuwende van zijn techniek valt direct op.

T/m 29 april; Barer Str. München; dag beh di 10-18u, wo 10-20u; Inl 0049-8923805195 en www.pinakothek.de.

En Verder Kluge Köpfe, foto’s van prominente kunstenaars en intellectuelen gemaakt door Adolf Clemens, van 11 feb t/m 29 april in het LWL-Landesmuseum, Münster: www.landesmuseum-muenster.de; www.sammlung-frieder-burda.de; Picasso – Malen gegen die Zeit, schilderijen en tekeningen in Mougins, t/m 28 mei in de Kunstsammlung, Düsseldorf: www.kunstsammlung.de.