Duitse Tornado’s voor ISAF

Duitsland zendt op korte termijn Tornado-jachtvliegtuigen naar Afghanistan voor het uitvoeren van verkenningsvluchten in het kader van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF. Dat heeft de bondsregering gisteren besloten.

Met dit besluit geeft Berlijn gehoor aan een uitdrukkelijk verzoek van de NAVO. De verdragsorganisatie, die vandaag en morgen op informele wijze vergadert in het Spaanse Sevilla, deed vorig najaar een klemmend beroep op de partnerlanden om meer materieel en manschappen beschikbaar te stellen voor de missie in Afghanistan. Duitsland is tot dusverre alleen actief in het relatief rustige noorden van Afghanistan.

Het Tornado-besluit is in Duitsland niet onomstreden. Sceptici vrezen dat de vliegtuigen, die alleen bestemd zijn voor verkenningsoperaties, betrokken zullen raken bij gevechtshandelingen. Om het onderscheid met de Amerikaanse antiterreuroperatie Endurig Freedom te markeren, bepaalt het mandaat dat de Tornado’s alleen mogen worden ingezet voor de ISAF-macht, die onder NAVO-vlag opereert.

De uitbreiding van het Afghanistan-mandaat vereist nog goedkeuring van de Bondsdag. Het Duitse parlement brengt begin volgende maand zijn stem uit. Volgens minister van Defensie Jung (CDU) kunnen de Tornado’s in april operationeel zijn. De missie zal duren tot medio oktober.

Hoeveel vliegtuigen exact zullen worden uitgezonden, is nog niet bekend. Vermoedelijk draait het om zes tot acht toestellen. Daarnaast stuurt Duitsland vijfhonderd militairen extra naar Afghanistan. Het totale aantal komt daarmee op bijna 3.500.