De operatietent

Op iedere uitvinding is een veelvoud dat de markt (nog) niet heeft gehaald.

Hans Kriek bedacht een oplossing voor onwelkome bacteriën bij operaties.

De uitvinding De operatietent Op iedere uitvinding is een veelvoud dat de markt (nog) niet heeft gehaald. Hans Kriek bedacht een oplossing voor onwelkome bacteriën bij operaties.

Op het eerste gezicht is het een van die duizenden veel te kleine tentjes waar je op festivals als Pinkpop en Lowlands massaal over struikelt. In werkelijkheid is de disposible operating capsule, een uitvinding van oud-chirurg Hans Kriek (73) uit Bussum, een soort ‘operatietent’.

Vorige maand nog concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de desinfectie in ziekenhuizen tekort schiet. Ook de huidige operatiekamers zijn helaas niet steriel, ofwel vrij van micro-organismen, zegt Kriek: „Ondanks alle pogingen om de operatiekamers te steriliseren, lopen patiënten soms een infectie op tijdens de operatie. De lucht in de ruimte wordt wel gefilterd, dat kan niet altijd verhoeden dat stofdeeltjes of bacteriën de patiënt bereiken.”

Ruim 25 jaar geleden bedacht hij een oplossing: een tentvormig omhulsel dat de directe omgeving van een patiënt op de operatietafel afdekt. Onlangs heeft een student uit Delft een eerste, gebruiksvriendelijk prototype gemaakt. Met de operatietent is de kans op infecties voor én na de operatie grotendeels te vermijden, volgens Kriek. De lucht in deze ruimte wordt gefilterd en is afgeschermd van de rest van de operatiekamer.

Maar hoe kun je een patiënt opereren die als een ingepakte festivalganger in een minitent ligt te slapen? „Aan de zijkanten van de operatiecapsule zitten gaten waardoor chirurgen hun handen kunnen steken. Op die manier kunnen ze bij de patiënt en bij de instrumenten die op een aparte tafel in de tent liggen. Daarnaast zijn er transparante vensters waar de chirurgen doorheen kunnen kijken.”

Vier jaar geleden vond Kriek een Belgische producent. Toch wordt de uitvinding nog altijd niet in ziekenhuizen gebruikt. Krieks verklaring: „Ziekenhuizen hebben vooralsnog geen interesse en nemen genoegen met de huidige steriliteit van operatiekamers, terwijl die zoveel beter kan.”

Wat als zijn uitvinding nooit in gebruik wordt genomen? „Dan vestig ik als medisch technoloog mijn hoop op andere uitvindingen. Zo werk ik aan een knie- en een heupgewricht die poliklinisch aangebracht kunnen worden.”

    • David Haakman