De cirkels in ‘The Prestige’ zijn misschien overbriljant

The Prestige Regie: Christopher Nolan. Met: Chrsitian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, David Bowie. In: 30 bioscopen. TPC-14033 Hugh Jackman (Robert Angier) and Christopher Nolan (director/screenwriter) on the set of Warner Bros. PicturesÕ and Touchstone PicturesÕ ÒThe Prestige,Ó directed by Christopher Nolan. The film stars Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine and Scarlett Johansson.
The Prestige Regie: Christopher Nolan. Met: Chrsitian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, David Bowie. In: 30 bioscopen. TPC-14033 Hugh Jackman (Robert Angier) and Christopher Nolan (director/screenwriter) on the set of Warner Bros. PicturesÕ and Touchstone PicturesÕ ÒThe Prestige,Ó directed by Christopher Nolan. The film stars Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine and Scarlett Johansson. Duhamel, Francois

The Prestige Regie: Christopher Nolan. Met: Chrsitian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, David Bowie. In: 30 bioscopen.

Christopher Nolan is een briljante filmmaker die altijd briljante films wil maken als Following of Memento. The Prestige, een toneelvloer vol valluiken, gaat over het derde en beslissende bestanddeel van een goochelact, leert de oude technicus Cutter (Michael Caine). Eerst presenteert de goochelaar de elementen van zijn truc: doodgewone spullen. Dan gebeurt iets met de spullen dat normaal niet kan. Ten slotte is er de prestige: de goochelaar rondt de truc af met een miraculeuze verschijning of bevrijding. Zonder prestige geen applaus.

Rond dit principe cirkelen twee ambitieuze illusionisten, Borden (Christian Bale) en Angier (Hugh Jackman), eerst collega’s, dan rivalen die elkaars trucs proberen te stelen, en ten slotte doodsvijanden. Cirkelen is het gepaste woord. Nolan heeft zijn verhaal opgebouwd in cirkels die hij over elkaar legt, zodat je nooit kunt zien waar de ene ophoudt en de andere begint. Dat is het briljante, misschien wel het óverbriljante van The Prestige. De Nolans waren zo gefascineerd door hun scenariospiralen, dat de twee rivalen er als personage bekaaid vanaf komen. Jackman en vooral Bale zorgen dat de film niet instort als een te mooie pudding.

Het tijdvak, de laatste jaren van de negentiende eeuw, is even belangrijk als de personages in The Prestige. De opwinding om alle technische ontdekkingen is bijna tastbaar. Centrale figuur is de fascinerende (en historische) uitvinder Nikola Tesla (David Bowie). De uitvinding van deze technische magiër, de grote concurrent van Thomas Edison, ligt in het hart van het mysterie van The Prestige. Een mooi mysterie met één, nee, een páár briljante ontknopingen.

Bas Blokker

    • Bas Blokker