Commandocentrum van de VS in Afrika

washington. De VS richten een apart militair commandocentrum op voor operaties in Afrika. President Bush heeft daarmee dinsdagavond ingestemd. Waar het centrum, dat Africom zal worden genoemd, wordt gevestigd, is nog onduidelijk. Volgens analisten kan de realisatie jaren duren, wegens het stigmatiserend effect dat kan uitgaan van samenwerking met de supermacht. Voorlopig zal het opereren vanuit het Duitse Stuttgart. Het besluit weerspiegelt de groeiende zorg in Washington over islamitisch extremisme in delen van Afrika. Ook de toenemende invloed van China op het olierijke continent zien de VS met argusogen aan. Tot nog toe vielen de Amerikaanse operaties in Afrika onder de commandocentra Eucom (voor Europa), Centcom (waaronder ook de activiteiten in het Midden-Oosten vallen) en Pacom (voor het gebied rond de Indische en de Grote Oceaan).