Chimp slaat om seks

Chimpanseemannetjes slaan geregeld vrouwtjes. Soms gebruiken ze daarbij zelfs takken. En dat doen ze niet zomaar in het wilde weg, aldus een team van onderzoekers onder leiding van biologisch antropoloog Martin Muller van de Boston University in Massachusetts. De mannetjes proberen zo te bewerkstelligen dat de vrouwtjes niet naar andere mannen kijken, zo schrijft het team in het jongste nummer van de Proceedings of the Royal Society B.

Chimpansees zijn promiscue en leven in groepen waarin ze de vrije liefde bedrijven. Vrouwtjes zijn daarvoor alleen in hun vruchtbare periode beschikbaar. Hun vruchtbaarheid hangt samen met hun leeftijd. Bij heel jonge vrouwtjes zijn vaak duizend paringen nodig om drachtig te worden. Oudere vrouwtjes zijn vruchtbaarder.

Om het koeioneren in kaart te brengen, gebruikte het team observaties die gedurende zeven jaar waren gemaakt van een groep wilde chimpansees in het Kibale National Park in Oeganda. Ze noteerden elke klap, elke paring en elke zwangerschap. Bovendien analyseerden ze de stresshormonen in de urine van de vrouwtjes, die ze van bladeren opveegden.

De mannetjes slaan om vrouwtjes te claimen, concludeerden de onderzoekers. De vrouwtjes die het vaakst geslagen werden, hadden de meeste seks – meestal met mannetjes die hen sloegen – en waren het vruchtbaarst. Hun kans op zwangerschap was tweemaal zo groot als gemiddeld. De vrouwtjes betaalden voor de claims van de mannetjes een prijs: zij hadden verhoogde stresshormoonspiegels.