Celstraf voor kandidaat Franse presidentschap

De Franse presidentskandidaat José Bové is gisteren definitief veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Daarmee is een unieke situatie ontstaan in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. De antiliberale kandidaat kan worden verplicht zijn gevangenisstraf tijdens de verkiezingscampagne uit te zitten.

Bové verwacht niet dat het zo ver komt, zei hij gisteren in een eerste reactie. Het is mogelijk dat de tenuitvoerlegging van de straf wordt uitgesteld tot na de verkiezingen, die plaatshebben in april en mei. Daarover komt binnenkort een gerechtelijke beslissing.

Maar Bové onderstreepte dat de straf hem tijdens de campagne „als een zwaard van Damokles” boven het hoofd hangt. Hij weigert mee te werken aan het omzetten van de gevangenisstraf in een alternatieve straf, zoals het dragen van een elektronische enkelband. Hij noemde zichzelf „de eerste politieke gevangene die tegelijk kandidaat is voor de presidentsverkiezingen”.

Als hij de straf tijdens de campagne moet uitzitten, zal Bové zijn kandidatuur niet opgeven, kondigde hij aan. Een gevangene heeft het recht mee te doen aan verkiezingen, tenzij de rechter hem dat recht expliciet ontzegt. Daar is hier geen sprake van.

De andersglobalist Bové is veroordeeld voor het vernietigen van een veld met genetische gemodificeerde gewassen in juli 2004. Hij voerde 1.500 activisten aan.

Bové verwees voor zijn omschrijving als ‘politieke gevangene’ naar peilingen die zouden uitwijzen dat tachtig procent van de Fransen voorstander is van een totaalverbod op teelt van genetisch gemodificeerde gewassen.

Het arrest van gisteren was een bevestiging door het Hof van Cassatie van eerdere vonnissen. Hoger beroep is niet meer mogelijk.