Cassatieprocedure in belastingzaak Ajax over transfergelden

AMSTERDAM. Het geschil tussen Ajax en de belastingdienst over de transfers van Michael Laudrup en Shota Arveladze in 1997 is nog niet ten einde. Beide partijen hebben cassatie ingesteld tegen het vonnis van het gerechtshof in Amsterdam in december vorig jaar, zo deelde Ajax gisteren mee. Het hof verklaarde op 20 december het beroep gegrond dat Ajax had aangetekend tegen twee opgelegde naheffingsaanslagen van in totaal 5,8 miljoen euro (exclusief heffingsrente). Daaruit vloeide voort dat Ajax uitsluitend over de transfer van Arveladze nog een bedrag van 245.041 euro aan loonbelasting moest betalen. Eind 2005 kocht Ajax al strafvervolging af nadat het Openbaar Ministerie (OM) de club een schikkingsvoorstel had gedaan van 500.000 euro. Destijds werd de strafzaak tegen voormalig bestuurslid Arie van Os en voormalig directeur Maarten Oldenhof geseponeerd. Het OM stelde dat Ajax de transferbetalingen voor Laudrup en Arveladze had moeten aanmerken als loon. Door dat niet te doen had de club een onjuiste aangifte van loonbelastingen gedaan, volgens het OM.