Bamako

Bamako Schitterende speelfilm met een documentair hart. Regisseur Abderrahmane Sissako filmt verdriet van Afrika in Bamako. Terwijl op een eenvoudige binnenplaats in de Malinese hoofdstad Bamako een tribunaal wordt gevoerd tegen de Afrikaanse schuldeisers: de Wereldbank en het International Monetair Fonds (IMF), zien we in de directe omgeving ervan alle facetten van het dagelijks leven die door de internationale schuldenregelingen worden beïnvloed. De zangeres die vlucht. Ziekte. Wanhoop. Armoede. Geweld. De schulden waaronder Afrika, en in dit geval Mali gebukt gaan, veranderen het leven op een beslissende wijze. De magistraten zitten in hun plechtige gewaden plechtige pleidooien af te steken en intussen zeulen vrouwen op de achtergrond met wastobbes, voetballen kinderen, kletsen mannen over het leven en ligt in een achterkamer een malariapatiënt te kreperen. Bamako is sensueel, bont en subtiel. Regie: Abderrahmane Sissako. Met: Aissa Maiga, Tiecoura Traoré, Roland Rappaport, William Bourdon. Inl: Rialto, Amsterdam; Filmhuis, Den Haag. Bamako scene uit de film Bamako (2006) FOTO: A-Film A-film

Schitterende speelfilm met een documentair hart. Regisseur Abderrahmane Sissako filmt verdriet van Afrika in Bamako. Terwijl op een eenvoudige binnenplaats in de Malinese hoofdstad Bamako een tribunaal wordt gevoerd tegen de Afrikaanse schuldeisers: de Wereldbank en het International Monetair Fonds (IMF), zien we in de directe omgeving ervan alle facetten van het dagelijks leven die door de internationale schuldenregelingen worden beïnvloed. De zangeres die vlucht. Ziekte. Wanhoop. Armoede. Geweld. De schulden waaronder Afrika, en in dit geval Mali gebukt gaan, veranderen het leven op een beslissende wijze. De magistraten zitten in hun plechtige gewaden plechtige pleidooien af te steken en intussen zeulen vrouwen op de achtergrond met wastobbes, voetballen kinderen, kletsen mannen over het leven en ligt in een achterkamer een malariapatiënt te kreperen. Bamako is sensueel, bont en subtiel.

Regie: Abderrahmane Sissako. Met: Aissa Maiga, Tiecoura Traoré, Roland Rappaport, William Bourdon. Inl: Rialto, Amsterdam; Filmhuis, Den Haag.