Alternatieven voor een vervelend potje voetbal

Verbeeld u dat onze polderpresentatoren van de ene op de andere dag hun haar verliezen. Hoe zouden ze eruit zien?

Claudia de Breij wordt een geplukte ADHD-kip. Jeroen Pauw een verrimpeld pruimpje. En van Karel van de Graaf kennen we de afloop. Hij zette een bril op en later een hoed, maar de AVRO wil toch van hem af.

Televisie is genadeloos. Het gaat om uiterlijk vertoon. Gezichten worden uitvergroot. Een kijker kan zich daar nog zo tegen verzetten, ogen laten zich niet sturen. En dan zijn onregelmatigheden als de pest. Voor je het weet, zie je niks anders meer. Het slechte gebit van Johan Remkes. De scheve mond van Cisca Dresselhuys. De tache de beauté van Victoria Koblenko. Of weet u nog wat zij Pauw & Witteman precies te vertellen had over De Derde Kamer?

Des te knapper dat de Britse Gail Porter, het vroegere gezicht van Top of the Pops, met haar plotselinge kaalheid een televisiester bleef. De BBC maakte een documentaire over haar, Gail Porter laid bare. Canvas zond die dinsdag uit en gisteren speelde de videorecorder.

Dat was eerlijk gezegd een keuze uit arrenmoede. Het Nationale Zorgspreekuur was uitgesteld, op last van de zendercoördinator. Reden: Oranjevoetbal bij nota bene het commerciële SBS 6. Het stadion was nog niet eens voor de helft gevuld, maar de televisiekijker moest naar een stierlijk vervelend oefenpotje kijken. De rust werd niet gehaald, ondanks het belspel – je kon een Hyundai Tucson winnen! – de historische voetbalbeelden en het me, myself and I commentaar van Louis van Gaal. Lag het aan de batterij geblesseerden?

Nee, dan Gail Porter. Blonde bimbo werd kaal. Zo kaal als Sugar Lee Hooper. In nog geen vier weken tijd. Ze verloor al haar lichaamshaar, ook wimpers en wenkbrauwen. Alopecia luidde de diagnose: plotselinge haaruitval die ze zelf toeschrijft aan stress, scheiding, anorexia, drugsgebruik en ook nog een postnatale depressie. Nee, het leven van een tv-persoonlijkheid gaat niet over rozen.

Porter zag zichzelf terug als „een grote baby met borsten”. Onbekenden herkennen in haar een vrouw, met kanker. Maar toch schaft ze geen pruiken aan. Lotgenote Michelle doet niet anders. „Hier, pak deze! Een vamp! Je bent direct in de slaapkamer.”

Porter ontdekt dat ze haar zelfvertrouwen altijd heeft ontleend aan haar sterrenuiterlijk. Ze kiest voor kaalheid als handelsmerk en dat blijkt ook haar nieuwe breekijzer. Tv-opdrachten blijven komen en ze wordt, heel bemoedigend, een stuk serieuzer genomen. Terwijl: „Ik ben niet veranderd, ik ben alleen maar kaal geworden.”

Het haar kwam ook aan de orde in Grumpy old women op Net 5. Daarin vertelden bekende veertigplusvrouwen dit keer waaraan ze zich irriteren. Een zusje Loïs Lane vroeg zich af hoe het komt dat vrouwen hun haar afknippen zodra het eerste kind er is. Is dat werkelijk zo?

Ondanks de wat al te opzichtige visagie – smeer die vrouwen de volgende keer niet weer potten lipgloss op – werd het amusante televisie. Over ladderende panty’s en onleesbare gebruiksaanwijzingen. Advies van de onvermijdelijke Cisca Dresselhuys: de apparaten niet zelf bedienen. „Zo betrek je de man bij het huishouden.” En de keurige Nelleke van der Krogt liet zien hoe je als vrouw niet op een vieze wc-bril hoeft te belanden. Maar pas wel op voor de luchtverfrisser: „Heb je net een lekkere parfum op, spuiten ze dennensperma over je heen.”

Het was gisteren een vermakelijker slaapmutsje dan P&W. Verbeeld ik het me of worden zij de knorrepotten?

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Wubby Luyendijk