Afrikaans visje prefereert inteelt

Bonn, 8 febr. Een Afrikaans visje paart het liefst met zijn broers en zusters. Daarmee is de vis, deze week beschreven in Current Biology, een uitzondering op de evolutionaire regel dat inteelt ongunstig is voor de soort en daarom vermeden moet worden. De cichlide Pelvicachromis taeniatus lijkt juist baat te hebben bij zijn partnerkeus binnen het gezin. Mannetjes die met hun zus paren besteden meer tijd aan het bewaken van de eieren, en vechten minder met hun partner. De cichliden zijn bijna volledig monogaam. Bioloog Timo Thünken van de Universiteit van Bonn verwacht dat het mannetje meer profijt heeft van zijn genen als ze ook via zijn zus overgedragen worden op het nageslacht. Ook kan meespelen dat de meeste schadelijke mutaties in de loop der tijd uit de vissenpopulatie verdwenen zijn.