Advocaat Langereis stapt uit maatschap

Advocaat Charles Langereis heeft zich met onmiddellijke ingang teruggetrokken als partner uit de maatschap van advocatenkantoor SpigtHoff. Wel blijft hij zijn advocatenpraktijk uitoefenen en blijft hij als fiscaal adviseur aan SpigtHoff verbonden.

Langereis stapt uit de maatschap wegens zijn betrokkenheid bij het uitlekken van kwartaalcijfers vorig voorjaar van de beursgenoteerde internetbank Binck, waar hij commissaris was. Twee weken geleden kwam die affaire aan het licht, waarna Langereis zich terugtrok uit de raad van commissarissen. Tegenover justitie heeft hij erkend in het Paasweekeinde vorig jaar voortijdig kwartaalcijfers van Binck aan een bevriende aandeelhouder te hebben verstuurd. Details eruit belandden vervolgens op internet.

Partner Leo Spigt van SpigtHoff noemde dit gisteravond in een persbericht een „ernstige stommiteit” die de „reputatie van het kantoor” heeft geraakt. „Vooral omdat de aard van de overtreding zo dicht ligt bij hetgeen waarover wij haast dagelijks adviseren en procederen.” SpigtHoff treedt geregeld op in voorkenniszaken.

In overleg met de partners heeft Langereis besloten terug te treden uit de maatschap. Spigt noemt dit een „terechte maar even zo goed hoge prijs voor zijn misstap”. Om het „verdere functioneren” van Langereis „niet onmogelijk” te maken heeft SpigtHoff besloten dat hij als fiscaal adviseur van het kantoor kan gaan opereren. In welke zakelijke verhouding dat zal zijn, wil het kantoor noch Langereis bekendmaken. Een advocatenmaatschap deelt rekening en risico van een gezamenlijke advocatenpraktijk.

Vorige week al zegde Langereis zijn deeltijdhoogleraarschap belastingrecht aan de Leidse universiteit op in verband met de affaire. Hij zal zich volgens zijn woordvoerder evenmin herkiesbaar stellen voor het voorzitterschap van de belastingcommissie van de VVD. Die commissie is op dit moment demissionair.