7 redenen om uit te gaan

Saskia’s Huiskamer

Amsterdam, Albert Cuypstraat 203cTelefoon 06-28 62 98 39Keuken open op afspraakMediterraan, alleen contant, minimum vaste menuprijs 30,00 euro inclusief drankCategorie: Huiskamerrestaurant

Laat je niet in verwarring brengen door de term ‘huiskamerrestaurant’, want de diners die Saskia voorschotelt zijn van een hoog niveau. Twee keer per week kun je op reservering aanschuiven voor een vijfgangenmenu aan de lange tafel. Drank is inbegrepen in de prijs, wat het tot een verrukkelijke ongecompliceerde avond maakt. Zorg wel dat je op tijd reserveert!

goed | Heerlijk eten, precies genoeg zodat er nog een gaatje overblijft voor toetje en koffie. Voor sommigen was het hoofdgerecht iets te scherp, maar ik vond het zalig. Alleen jammer dat het voorgerecht vis was en het hoofdgerecht vlees, ik had liever een richtlijn gehad. (30-06-2006 D. van der Z. te Amsterdam)

goed | Met een grote groep heerlijk gegeten. Mooie verse ingrediënten en echt een unieke sfeer. De vis in het hoofdgerecht was mooi vers. Taarten toe en vooral de aardbeienmeringue was heerlijk. (08-05-2006 S. D. te Amsterdam)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 TONEEL

Brokeback Mountain

Den Bosch: Verkadefabriek. Aanvang: 20.30u. Inl/res: 073-6818160 & www.wettenvankepler.nl

Na het verhaal Brokeback Mountain van de Amerikaanse schrijfster Annie Proulx kwam de verfilming door Ang Lee met acteurs Heath Ledger en Jake Gyllenhall. Twee cowboys, Ennis en Jack, leven in het woeste paradijs van Wyoming. Allebei gehuwd. En verliefd op elkaar. Nu komt het in Den Bosch gevestigde gezelschap De Wetten van Kepler met de toneelversie van Brokeback Mountain, geregisseerd door Jos van Kan. Acteurs Willem Schouten en Sieger Sloot vertolken de homoseksuele cowboys. De première vindt morgenavond plaats.

3 DISCUSSIE

Beeldvorming rond Al-Qaeda

Amsterdam: De Balie. Aanvang: 20.30u. Toegang: 6 euro. Res/inl: 020-5535100; www.debalie.nl

Een ruime meerderheid (59%) van de Nederlanders is ervan overtuigd dat Al-Qaeda slapende cellen heeft in Nederland. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Maurice de Hond in opdracht van De Balie heeft gedaan naar de beeldvorming rond Al-Qaeda. Vanavond praat een panel van terrorismeonderzoekers, journalisten en politici ons bij over feiten, fictie en beeldvorming rond ’s werelds beruchtste terreurorganisatie. Met Rob de Wijk, Bertus Hendriks, Lex Runderkamp, Vik Franke, Kustaw Bessems en Janny Groen.

4 DINEREN

The Girlfriend Experience

Amsterdam: begane grond van Post CS gebouw. Tentoonstelling t/m 9 maart, geopend wo t/m vr 18.00-23.00u. Inl: www.mediamatic.net

In het kunstproject The Girlfriend Experience van Martin Butler stuur je via de computer vier menselijke avatars, levende marionetten, aan. Elke woensdag-, donderdag- en vrijdagavond kun je ook dineren met avatars. Debra Solomon/culiblog.org bedacht een favoriete maaltijd voor de avatars: de Do-It-Yourself Sushi. Vanaf 18.00 uur geserveerd. Deze avond kun je ook meedoen met workshops, zoals flirten met sokpoppen.

5 FESTIVAL

Saint Amour

Enschede: Twentse Schouwburg. Tijd: 20.00u. Entree: 24 euro. Inl/res: 053-4858500; www.begeerte.be

Saint Amour, het literair programma rond liefde en begeerte van Behoud de Begeerte, beleeft momenteel zijn tweede editie. Tot en met 28 februari reist het festival door het land. Deelnemers: Remco Campert, Dimitri Verhulst, Hans Münstermann, Jessica Durlacher, Leonard Nolens, Jules Deelder, Hafid Bouazza, Judith Herzberger. De muzikale entr’acte wordt verzorgd door Esmé Bos en de presentatie is in handen van Piet Piryns.

6 KUNST/FEEST

Meatdistrict & Meatfest

Rotterdam: MAMA, Witte de Withstraat 29-31. Opening: 19.00-23.00u. Inl: www.showroommama.nl. Afterparty in Zaal de Unie, 23.00-03.00u.

De internationale tentoonstelling Meatdistrict bestaat geheel uit werk van kunstenaars die ons vlees, botten, ons menselijk lichaam, als plastisch uitgangspunt nemen. Kunstenaars: Richard Stipl, Sergey Bratkov, Kerstin Drechsel, Andres Serrano, Gal Kinan, Enrique Marty, Aram Tanis, Rachel Kneebone , Desiree Palmen. Te bezichtigen tot en met 1 april. Na de opening van Meatdistrict kun je nog doorfeesten op de Meatfest party in De Unie. Met Bass Girl, Mark Boombastik, DJ Cliché en Kate Boss.

7 LITERAIR THEATER

Giphart & Chabot met Bril

Den Haag: Theater Diligentia. Tijd: 20.15u. Inl/res: 0900-4104104; www.theater-diligentia.nl

Giphart & Chabot met Bril is een voorstelling die je het best kunt omschrijven als literair variété. De drie schrijvers storten gedichten, verhalen, aforismen en samenspraken over het publiek uit. De voorstelling gaat over de liefde, de dood, eenzaamheid, schuld, boete en God, ofwel de grote thema’s van de literatuur. Via een sms-show en een hilarische powerpointpresentatie wordt het publiek bij de voorstelling betrokken.