Zoek dekking: KPN op overnamepad

Wat volgt er na Klaus Thiemann, Uwe Bergheim, Michael Krammer en Thorsten Dirks?

Winst.

Vorige week begon de vierde topman in zes jaar bij E-Plus, de Duitse telefoondochter van KPN. Dirks treedt aan onder een gelukkig gesternte: voor het eerst sinds 1999 heeft de belangrijkste dochter van KPN weer een winst gemaakt. Althans een positief bedrijfsresultaat behaald. De rente op leningen moeten nog worden betaald, evenals de belastingdienst, maar het begin is er: 227 miljoen euro bedrijfsresultaat.

Bovendien gaat er nauwelijks geld naar de Duitse fiscus. KPN verwacht op de korte en middellange termijn „geen materiële belastingbetalingen” te doen in België en Duitsland door de enorme compensabele verliezen. In Duitsland heeft KPN nog 8,5 miljard euro aan zulke aftrekposten in de kelder staan.

E-Plus is altijd al een bedrijf geweest van de grote getallen. KPN betaalde zeven jaar geleden, vlak voordat de internet- en telecomluchtbel leegliep, een slordige 20 miljard euro voor het Duitse mobieletelefoniebedrijf. Daarna volgde nog een dikke 6 miljard euro voor de Duitse frequentie die nodig is om diensten op de zaktelefoon aan te bieden.

De schuldenlast bracht KPN aan de rand van de afgrond. En de manier waarop het bedrijf zijn miljardenuitglijders aan de buitenstaander presenteerde is nog steeds inzet van een juridische strijd. De jaarrekening werd door het gerechtshof vernietigd. En de uitspraak van het hof werd weer door de Hoge Raad vernietigd. De rechter moet nog steeds opnieuw oordelen over de jaarrekening van KPN over 2000.

Maar onder Ad Scheepbouwer is KPN weer zo goed gaan draaien dat oude tijden herleven. KPN wil weer groeien in landen als Zwitserland, Oostenrijk en Polen – door overnames, samenwerkingsverbanden of groei op eigen kracht.

Die landen noemt Scheepbouwer niet zomaar: het zijn overzichtelijke plekken waar andere Europese telecomreuzen zich rustig houden. Het doet een beetje denken aan Unisource, het wat curieuze pan-Europese samenwerkingsverband dat KPN had met Zweedse en Zwitserse partijen.

Bij KPN staan alle seinen op groen voor nieuwe avonturen. Telfort (1 miljard euro) was al een aardig opwarmertje, de eerste overname van formaat in jaren. Het concern is rijp voor een nieuwe (mislukte) overname.

De Duitsers ruiken ook alweer hun kans op de telecommarkt. Geïnteresseerden kunnen volgend jaar weer bieden op umts-frequenties. De Duitsers gaan zulke juweeltjes per opbod verkopen.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester