Zanger, schrijver en dichter Rick de Leeuw

Rick de Leeuw
Rick de Leeuw Dewaele, Bart

Rick de Leeuw (ex-Tröckener Kecks) is zanger, schrijver, dichter en de helft van een duo met de Vlaamse pianovirtuoos Jan Hautekiet. In België staan ze al vier jaar in de theaters; nu ook voor meer dan twintig voorstellingen in Nederland.

Eerste plaat die je kocht?

„Een elpee van Slade. Ik vond het niet zo’n goeie plaat, want de liedjes die ik mooi vond stonden er niet op. Nogal stom van mezelf. In die tijd had ik eigenlijk niks met muziek. Alleen Slade vond ik geweldig.”

Mooiste plaat ooit gemaakt?

„Berlin van Lou Reed, door de intensiteit waarmee ik dat album herbeleef. Twee jaar geleden heb ik bijna de hele elpee samen met Jan Hautekiet bewerkt, in het Nederlands vertaald en uitgevoerd. Carolien zegt doen we nog steeds. Eigenlijk is het een veel te donkere plaat voor mijn smaak. Ik hou meer van muziek die licht geeft, en lucht. Maar de somberheid van Berlin vind ik fascinerend.”

Favoriete dansplaat?

„Ik ben geen danser, ik ben een drinker. Maar bij Beat surrender van The Jam kan ik niet stil blijven zitten. Ik heb al heel veel liedjes geschreven die eigenlijk mislukte pogingen tot Beat surrender waren. De mate waarin dat mislukt bepaalt de eigenheid van je volgende creatie.”

Troostmuziek?

„Het celloconcert van Chopin. De cello is een prachtig, weemoedig instrument. Daar word je verdrietig en gelukkig tegelijk van.

Ben je een verzamelaar?

„Ik wás het. Blij dat ik daar van af ben. Vroeger was ik niet gelukkig als ik wist dat er een singletje van The Damned of van XTC was dat ik nog niet had. Ergens moet ik nog bakken vol singles hebben. Ik ben ermee gestopt; mijn verzamelwoede heb ik uitgebannen.”

Wat zouden mensen niet van je verwachten?

„Ramen lappen op een grijze dag. Dat vind ik prachtig om te doen.”

Rick de Leeuw en Jan Hautekiet brengen hun tweede theaterprogramma Het leven is nog nooit zo mooi geweest in Nederland: 7/2 Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven, 8/2 Zaantheater, Zaandam t/m 10 mei Theater, Heerlen. Zie www.hautekietdeleeuw.be.

    • Jan Vollaard