WK skiën: Pärson snelste op Super-G

Anja Pärson is altijd goed in belangrijke wedstrijden. Dat bewees de skister gisteren tijden de wereldkampioenschappen in Åre, waar zij na maanden van relatieve anonimiteit de titel veroverde op de Super-G. De Amerikaanse Lindsey Kildow werd tweede en de Oostenrijkse Renate Götschl derde.

Nadat meervoudig wereldkampioen Pärson vorig jaar maart aan haar knie was geopereerd, wilde het nadien op de ski’s maar niet vlotten. En winnen was er helemaal niet meer bij. De vrouw die al 34 zeges in wereldbekerwedstrijden op haar naam heeft staan, kwam niet verder dan de derde plaats op de afdaling in Lake Louise en Val d’Isère en leek in de grootste vormcrisis van haar carrière te verkeren.

Of het de vertrouwdheid van Zweden is, de aanwezigheid van familie en vrienden of gewoon de mysterieuze krachten in de sport zijn, op de eerste wedstrijddag van de WK in Åre skiede Pärson als vanouds. En daarover was de Zweedse zelf nog het meest verbaasd. „Dit resultaat is echt ongelooflijk, want voor mijn gevoel maakte ik veel fouten”, zei ze onmiddellijk na afloop. Die fouten waren logische gezien de moeilijkheidsgraad van de ijzige piste.

Voor Pärson had haar vijfde wereldtitel een speciale betekenis, omdat die in Zweden werd behaald. „Het was mijn droom om ooit in eigen land wereldkampioen te worden. En dat het nu al lukt op het eerste beste onderdeel is genieten”, zei de Zweedse tegen het persbureau Associated Press.