VS: Armeense zaak komt niet in Congres

Amerikaanse regering heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken verzekerd dat ze zich zal inspannen een resolutie in het Congres tegen te houden die de moordpartijen op Armeniërs in het begin van de 20ste eeuw als genocide bestempelt.

De Turkse minister, Abdullah Gül, riep zelf gisteren tijdens een persconferentie in Washington het Congres op het betreffende voorstel te verwerpen. Daarbij wees hij op het gevaar van verslechtering van de betrekkingen. Gül herinnerde eraan dat Turkije nu in NAVO-verband nauw samenwerkt met de Verenigde Staten in Afghanistan.

De relaties tussen Turkije en de Verenigde Staten zijn in 2001 bekoeld toen het Turkse parlement weigerde in te stemmen met de legering in Oost-Turkije van een Amerikaanse divisie die een tweede front in Irak tegen het regime van Saddam Hussein zou moeten openen. De verhouding is sindsdien verbeterd. Maar de Turkse perceptie dat de VS te weinig doen om het onafhankelijkheidsstreven van de Iraakse Koerden de kop in te drukken en om de bases in Noord-Irak van Turks-Koerdische separatisten te sluiten, vormt een nieuwe belasting.

De Amerikaanse regering heeft eerdere pogingen van Congresleden gedwarsboomd om de dood van naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs in 1915-1919 als georganiseerde genocide te erkennen. De Turkse lezing is dat er honderdduizenden Armeniërs zijn omgekomen tijdens civiele onrust. Een resolutie die vorige maand in het Huis van Afgevaardigden werd ingediend, zou meer kans maken om aangenomen te worden. De Republikeinse regering heeft nu te maken met een Democratische meerderheid in het Congres.

Functionarissen van het State Department zeiden gisteren dat ze samen met Congresleden zullen proberen de resolutie tegen te houden. Adjunct-onderminister van Buitenlandse Zaken Matthew Bryza zei dat „een resolutie in het Congres een verschrikkelijke slag zou zijn voor onze bilaterale relaties”. Hij voegde eraan toe: „We werken er harder aan dan gebruikelijk.” (AP, AFP)