Video van fatale blunder militairen VS in Irak

Een video waarop te zien en te horen is hoe een Amerikaans militair vliegtuig per ongeluk een Brits konvooi in Zuid-Irak onder vuur neemt, heeft voor opschudding gezorgd in Groot-Brittannië. Bij het incident, in maart 2003, kwam een Britse militair om het leven en vielen vier gewonden. Het Britse tabloid The Sun legde de hand op de opnames en zette deze gisteren op internet.

De Amerikanen weigerden tot gisteren opnames van het incident vrij te geven. De echtgenote van de gesneuvelde Britse militair kreeg zelfs te horen dat er geen tape zou bestaan.

Op de video is te volgen hoe de bemanning een konvooi in het vizier krijgt. De piloot checkt bij het commando of er zich ‘friendly’ eenheden in het gebied bevinden. Het antwoord is ontkennend. Even later wordt er op het konvooi geschoten.

Vlak daarna krijgen de piloten tot hun ontzetting te horen dat het wel eens een geval van ‘blue-on-blue’ (vuur op bondgenoten) zou kunnen zijn. Daarop horen ze dat er naar het lijkt één man gedood is en één gewond. „I’m going to be sick”, reageert een van de piloten. „Yeah, this sucks”, roept zijn collega. „We’re in jail, dude”, roept een piloot. Zijn collega scheldt huilend: „God dammit. Fuck me dead.”

De video is te zien via www.thesun.co.uk