Televisie Film van de dag

U-571 Year:2000 Director: Jonathan Mostow Matthew McConaughey
U-571 Year:2000 Director: Jonathan Mostow Matthew McConaughey PHOTOS12

U-571. De Enigma-codeermachine spreekt zeer tot de verbeelding. Het apparaat waarmee gecodeerde boodschappen kon worden verzonden werd door de Wehrmacht gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Een heel team Britse wetenschappers was in Bletchley Park (zie de films Cracking the Code en Enigma) bezig de sleutel van de op een typemachine lijkende machine te kraken. Dat lukte pas na veel experimenten en het in handen krijgen van wat Duitse codeboeken. De ontcijfering van de cryptografische berichten betekende veel voor de slag van de Britten met de Duitse U-boten in de Atlantische Oceaan, de posities van deze onderzeeboten waren nu immers bekend. In U-571 moet een stel Amerikanen een enigma-apparaat buitmaken uit een U-boot. De Britten waren niet blij met deze film vol aardige actiescènes op zee: hun heldenrol werd nu toegeschreven aan Amerikanen.(Jonathan Mostow, 2000, VS/F), Tien, 20.30-22.35u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg