Simpele stof tegen biowapen botuline

Rotterdam. Amerikaanse onderzoekers zien kansen voor een verdediging tegen terroristische aanvallen met botuline. Dit gif, ook gebruikt in de botox-behandeling van gerimpelde vrouwen en mannen, behoort tot de sterkste giffen die er zijn. Het wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum en is zo makkelijk te maken en te verspreiden dat het, met antrax, pest en pokken, is ingedeeld bij de gevaarlijkste categorie biowapens. Botuline is een eiweit dat de prikkeloverdracht tussen zenuw en spier verstoort. Slachtoffers sterven aan verlammingen. Sinds 9/11 probeert het Amerikaanse team van onderzoekers stoffen te vinden die de werking van botuline blokkeren. Ze testen de invloed van allerhande stoffen op het gezuiverde gif en onderzoeken daarna het beschermend of genezend effect bij muizen. Er is nu een aantal eenvoudige stoffen gevonden die muizen van de dood wisten te redden, zo melden zij in de Proceedings of the National Academy of Sciences (early edition).