Republikeinen houden VS-debat over Irak tegen

De eerste poging van de Democraten in het nieuwe Amerikaanse Congres om de confrontatie met president Bush aan te gaan over de oorlog in Irak is mislukt. De Republikeinen slaagden er maandagnacht in een debat over de oorlog in de Senaat voorlopig te blokkeren.

Het debat zou gaan over een resolutie waarin afkeuring wordt uitgesproken over het besluit van Bush om zo’n 21.500 extra militairen naar Irak te sturen. De resolutie was ingediend door de Democratische senator Carl Levin en zijn Republikeinse collega John Warner.

Volgens de meeste Republikeinen was de motie, die vooral symbolische waarde heeft en de troepenzending niet kan verhinderen, een nauwelijks verhulde poging om Bush te beschadigen. Het Witte Huis toonde zich tevreden dat het debat niet doorgaat.

De Democraten hebben sinds vorige maand de meerderheid in beide huizen van het Congres. Maar de Republikeinen maakten gebruik van de regel in de Senaat dat er 60 stemmen nodig zijn om een debat te beginnen. 47 senatoren stemden voor.

De Democraten stellen dat een groot Senaatsdebat over de oorlog er hoe dan ook zal komen, op basis van de resolutie van Warner en Levin, en een resolutie van de Republikein John McCain die steun uitspreekt voor de positie van Bush. Zo worden de Republikeinen gedwongen een keuze te maken tussen steun aan de president en de oorlog, of verzet daartegen. De Republikeinen zeggen ook een debat te willen, maar willen dan alternatieve resoluties kunnen indienen.

Het Huis van Afgevaardigden maakte gisteren bekend volgende week een debat over de resolutie te organiseren. (AP, Reuters)