Ophokplicht krijgt in EU-landen voorlopig nog geen navolging

Ophokplicht krijgt in EU-landen voorlopig nog geen navolging

BRUSSEL. De ophokplicht van kippen in Nederland krijgt vooralsnog geen navolging in andere EU-landen. De landen hebben althans geen voorzorgsmaatregelen gemeld in Brussel, aldus de Europese Commissie gisteren. Nederland had de maatregel ingesteld na de uitbraak van de besmettelijke vogelgriep in Europa’s grootste kalkoenfarm, in het Britse Holton. Veterinair experts van de 27 EU-landen, die gisteren in Brussel bijeen kwamen, hebben wel hun advies herhaald om pluimvee in risicogebieden binnen te houden. Risicogebieden zijn plaatsen waar veel trekvogels komen, zoals bij meertjes. De Britten zoeken intussen naarstig naar de bron van de besmetting. Alle 159.000 vogels op de boerderij zijn inmiddels geruimd. Uitgebreide vaccinatie van kippen, zoals Nederland in 2006 deed met hobbykippen, is niet aan de orde. „Hoewel vaccinatie van pluimvee een mogelijkheid is in sommige omstandigheden, zoals de Nederlandse en Franse acties vorig jaar, is het niet doenlijk nu een grootschalige vaccinatie te doen van alle pluimvee op dit moment”, aldus de veterinaire experts. (ANP)