Officier trekt Hiddink van ‘hoog voetstuk’

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren een celstraf van tien maanden geëist tegen Guus Hiddink wegens belastingfraude. „Het lijkt of Hiddink vindt dat hij boven de wet staat.”

Koen Greven

Guus Hiddink probeerde voor de deuren van zaal A in de rechtbank van Den Bosch nog zo zelfverzekerd mogelijk over te komen. „Dit is geen strafzaak, maar een belastingzaak”, stelde de voetbaltrainer. De nationale ploeg van Rusland maakte zich op dat moment in Amsterdam Arena zonder bondscoach op voor een laatste training in de aanloop naar het oefenduel met Oranje. Van de rechtbank hoefde Hiddink niet aanwezig te zijn bij het requisitoir van officier van justitie C. Loos. „Ik wil het zelf zien. Het is moeilijk om rustig te blijven. Ik ben een vechter. Dat zit in mijn karakter. Wat me het meeste raakt is dat ik van iets opzettelijks word beschuldigd”, luidde de uitleg van de 60-jarige trainer.

Loos toonde gisteren geen mededogen. Justitie denkt voldoende bewijzen in handen te hebben waaruit blijkt dat de oefenmeester de belasting in 2002 en 2003 „opzettelijk” voor ruim 1,4 miljoen euro heeft benadeeld. Na een urenlang betoog trok de officier harde conclusies over het gedrag van de trainer. „Voor mij is Hiddink van zijn hoge voetstuk omlaag was gevallen”, stelde Loos terwijl de verdachte zwijgzaam toekeek. De coach zou op „een brutale en listige manier” hebben geprobeerd te fiscus te misleiden. Daarnaast rekende de officier van justitie het Hiddink ook aan dat hij tijdens het onderzoek tegen verschillende media „ten onrechte” afgaf op de werkwijze van de FIOD. Loos: „Hij heeft de fout nooit bij zichzelf gezocht. Het lijkt of Hiddink vindt dat hij boven de wet staat. Ik eis een gevangenisstraf van tien maanden.”

Na de woorden van Loos werd het ijzig stil in de rechtzaal. Hiddink kreeg direct talloze microfoons in zijn gezicht geduwd, maar hij weigerde op het requisitoir in te gaan. „In de rust van de wedstrijd geef ik geen commentaar. Maandag komt mijn advocaat met zijn pleidooi”, stelde de zichtbaar aangeslagen trainer.

Het onderzoek naar de belastingfraude begon op basis van informatie uit telefoontaps in het onderzoek naar de wegens ontucht veroordeelde ex-PSV-directeur Fons Spooren. De taps zijn volgens justitie geldig bewijs tegen Hiddink en zijn accountant S. van den B. De laatste hoorde gisteren een celstraf van veertien maanden tegen zich eisen.

De officier van justitie probeerde rechtbank ervan te overtuigen dat Hiddink moedwillig de Nederlandse fiscus heeft opgelicht. Na het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan trad de coach in dienst van de Eindhovense voetbalclub PSV. Hiddink besloot zich na overleg met zijn belastingadviseur te laten inschrijven in België. Als inwoner van Achel (Belgisch Limburg) hoefde hij over inkomsten uit overeenkomsten met onder meer Zuid-Koreaanse en Nederlandse bedrijven aanzienlijk minder aan de belasting af te dragen dan in Nederland het geval zou zijn. Over een totaal van drieënhalf miljoen euro betaalde Hiddink in België 219.000 euro belasting.

De officier van justitie schilderde de constructie met de Belgische huurwoning af als „een schijnvertoning”. Hiddink heeft volgens de officier zelf een bekentenis afgelegd door te stellen dat hij nooit in de woning sliep. „Behalve dat Hiddink zich heeft ingeschreven heeft hij feitelijk nooit invulling gegeven aan het wonen in België. Iemand die niet in een woning slaapt, er niet eet en er geen persoonlijke spullen heeft staan, woont er niet. Het gaat hier om een schijnvertoning”, aldus Loos.

De officier stelde dat Hiddink er door zijn adviseurs verscheidene keren op gewezen is dat hij daadwerkelijk in België moest gaan wonen. De trainer zou naar eigen zeggen „zeven à negen keer” in het huurhuis geweest zijn. Loos noemde een poging van Hiddink om bij een hotel in Antwerpen een valse rekening op te laten maken „brutaal en listig”.

De officier probeerde aannemelijk te maken dat Hiddink in de praktijk in Nederland woonde. Zo zou hij afwisselend op het trainingscomplex de Herdgang, het Dorint-hotel in Eindhoven en in het huis van zijn vriendin in Amsterdam hebben geleefd. Op één van de taps zei Hiddink „ik ben vanavond thuis bij Elisabeth” [zijn vriendin]. De coach beschikte ook over een Amsterdamse parkeervergunning. Loos: „Hiddink was geen zwerver zonder woonplaats.”

    • Koen Greven