NRC.NL/BLOGS

Veiligheid. Coen van Zwol bezocht een beurs die in het teken stond van veiligheid. Hij geeft een impressie op zijn weblog Moskou. Onder de noemer veiligheid vallen de meest uiteenlopen zaken. „Het kost slechts 1.100 roebel, zo’n kleurentherapiebril. Een zonnebril met gekleurde knipperlichtjes aan de binnenkant, een privédiscotheek als het ware. Elke dag vijf minuten knipperen en over twee weken kunnen al mijn brillen en contactlenzen gegarandeerd bij het oud vuil. Nog eens 2.500 roebel erbij en ik heb de Elitor, een zwart knuppeltje met blauwe en rode lichtjes dat de spijsvertering, de bloedsomloop, het hart, de hersenen en zelfs de geslachtsorganen stimuleert – waar je hem maar tegenaan drukt. Dat probeerden twee gezellige kwakzalvers me vandaag althans wijs te maken in congreshal Crocus City.”

www.nrc.nl/moskou

Strafkamp. Marie-José Klaver schrijft op haar weblog Klaver over een Russische leraar die misschien naar een strafkamp in Siberië wordt gestuurd omdat hij illegaal gekopieerde software van Microsoft op zijn school gebruikte. „Hij moet ook Microsoft 10.000 dollar betalen voor de piraterij. Rusland pakt softwarepiraterij momenteel hard aan om te voldoen aan de toelatingseisen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft Bill Gates van Microsoft in een open brief op zijn website opgeroepen de aanklacht tegen de leraar in te trekken. Volgens Gorbatsjov wist de leraar niet dat de software, die al op de computers stond toen hij ze aanschafte, illegaal was.

www.nrc.nl/klaver