Nieuwe stap naar Hariri-tribunaal

Beiroet, 7 febr. De Verenigde Naties hebben gisteren een akkoord met de Libanese regering getekend in een nieuwe stap naar de oprichting van een tribunaal dat de verdachten van de moordaanslag in 2005 op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri moet berechten. De overeenkomst kan echter pas ten uitvoer worden gelegd na ratificatie door het Libanese parlement. De pro-Syrische parlementsvoorzitter Nabih Berri weigert echter de volksvertegenwoordiging voor dat doel bijeen te roepen. De aanslag op Hariri wordt algemeen toegeschreven aan Syrië. VN-onderzoek naar de moord is nog gaande, maar door dat onderzoek zitten de commandanten van Libanons belangrijkste veiligheidsdiensten sinds augustus 2005 in hechtenis. Het tribunaal zal bestaan uit buitenlandse en Libanese rechters.