Nieuw record opkopers op komst

Het record voor de grootste overname ooit door een financiële partij wordt opnieuw scherper gezet. De Amerikaanse investeerder Blackstone heeft zijn bod op een Amerikaanse vastgoedmaatschappij gisteren verhoogd naar 38,9 miljard dollar (30 miljard euro).

Blackstone verbetert zijn eigen record van 36 miljard dollar dat de investeerder eind vorig jaar met vastgoedbeleggingsfonds Equity Office overeenkwam. Sindsdien is er een biedingsstrijd uitgebroken met een branchegenoot van Equity Office. Het is de tweede keer dat Blackstone zijn prijs verhoogt.

De agressieve en snelle wijze waarop Blackstone meer biedt wordt in de markt als illustratief gezien voor de koopkracht van grote investeringsmaatschappijen. Blackstone betaalt nu 2,9 miljard dollar – bijna 10 procent – meer dan in november is overeengekomen. Equity Office is de grootste beursgenoteerde vastgoedbeleggingsmaatschappij van de Verenigde Staten en bezit bijna 600 gebouwen in de belangrijkste Amerikaanse zakencentra. De raad van commissarissen steunt het bod van Blackstone, omdat de investeerder in contanten betaalt. De tegenstrever wil deels met aandelen betalen.

Financiële partijen gaan zelden openlijk het gevecht aan om een onderneming. De biedingsstrijd om tabaks- en koekjesfabrikant RJR Nabisco resulteerde achttien jaar geleden in een recordbedrag dat tot vorig jaar zomer standhield. Toen verbrak investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts & Co samen met twee andere investeerders zijn eigen record door voor ruim 33 miljard dollar de commerciële ziekenhuisexploitant HCA te kopen.

Investeringsmaatschappijen krijgen hun geld voornamelijk van pensioenfondsen, verzekeraars en banken. Het geld dat zij lenen vormt de laatste tijd een steeds groter deel van de overnamesom.