Movin’ movin’ movin’

Frankie Laine, de zanger van onsterfelijke hits als High Noon en Rawhide, is op 93-jarige leeftijd overleden.

** FILE ** Singer Frankie Laine is seen in this November 1949 file photo provided by General Artists Corporation. Laine, the big-voiced singer whose string of hits made him one of the most popular entertainers of the 1950s, died Tuesday, Feb. 5, 2007. He was 93. (AP Photo) Associated Press

De jaren vijftig waren zijn glorietijd, maar zijn allergrootste hit was tot diep in de jaren zestig wekelijks op de televisie te horen: de titelsong van de Amerikaanse tv-serie Rawhide, de ruige cowboyreeks met de jonge Clint Eastwood als voornaamste attractie. Het nummer begon met een zweepslag, waarna een gespierde stem in een gejaagd ritme de woorden movin’ movin’ movin’ zong, gevolgd door aanmaningen als move ’em up!, head ’em out! en ride ’em in!

Frankie Laine, wiens markante stem deze openingstitels zo veel energie meegaf, was de zoon van een uit Italië naar Amerika geëmigreerde kapper en heette eigenlijk Francesco LoVecchio. Hij verdiende vanaf zijn zeventiende geld als marathondanser – zo lang mogelijk op de dansvloer blijven was in de jaren dertig een ware rage – maar wilde toen ook al zanger worden. Dat lukte pas, toen de fameuze songschrijver Hoagy Carmichael hem in 1946 hoorde zingen in een jazzclub in Hollywood en in hem contact bracht met een platenmaatschappij. Laine’s eerste opname, That’s my desire werd meteen een hit.

In de jaren vijftig was Frankie Laine een van de populairste popzangers van Amerika – en daarbuiten. Er bestaat nog een filmpje uit het NTS Journaal van 7 mei 1957, waarop de zojuist op Schiphol gearriveerde ster wordt omstuwd door Nederlandse handtekeningenjagers. Op zijn repertoire stond ook High Noon, tevens bekend als Do not forsake me oh my darling. In de gelijknamige film werd het nummer weliswaar gezongen door country-ster Tex Ritter, maar Frankie Laine was de man die er een platenhit van maakte.

Toen de rock & roll opkwam, raakte zijn robuuste zangstijl ietwat uit de mode. Maar hij bleef zijn leven lang een gevierd vocalist, die graag zijn oude successen bleef aanheffen. En nooit kwam hij weg zonder Rawhide te zingen.

    • Henk van Gelder