Miss Potter

Miss Potter: de titel van de film van Chris Noonan is veelzeggend. Dat het hier gaat om Beatrix Potter, de kinderboekenschrijfster uit het Victoriaanse tijdperk, lijkt minder belangrijk dan het feit dat ze ongehuwd is. De verhalen die ze verzon en de illustraties die ze erbij maakte, dienen er slechts toe haar te karakteriseren als originele, fantasievolle en zelfstandige vrouw die het verdient een geschikte man te vinden. Zij trekt zich, als een moderne vrouw, niets aan van klassenverschillen, maar moet zich bewegen door een milieu waarvan vooral de ouderwetse kanten met zorg worden behandeld. Aan Renée Zellweger de taak als Beatrix die overbekende, pittoreske wereld leven in te blazen. Ze doet zo haar best om met toegeknepen ogen en samengeperste lippen te glunderen bij alles wat beeldig en schattig en ontroerend is, dat haar gezicht geleidelijk lijkt te verkrampen.

Miss Potter. Regie: Chris Noonan. Met: Renée Zellweger, Ewan McGregor, Emily Watson. In 51 zalen.