Mikken op een bewegend doel: goede training

Mikken op een bewegend doel: goede training rio de janeiro. Twee uiteenlopende activiteiten in Tavares Bastos, een sloppenwijk van Rio de Janeiro. Een moeder speelt met haar kind op een pleintje. Ze lijkt zich niet bewust van de aanwezigheid van een agent van de nationale veiligheidstroepen. Hij ziet moeder en kind wel, richt zijn wapen zelfs op hen. De veiligheidstroepen zijn sinds vorige maand actief in de Braziliaanse stad. Directe aanleiding was de serie aanslagen van drugsbendes op politie en burgers, waarbij negentien doden vielen. De drugsbendes, die traditioneel een groot deel van de sloppenwijken in handen hadden, verloren de afgelopen maanden terrein aan paramilitaire milities. De handel in drugs daalde dankzij de toegenomen macht van de milities, maar er kwam een ander probleem voor in de plaats: de burgers moeten de milities ‘beschermgeld’ betalen. Eind vorige maand werd politie-inspecteur Felix dos Santos Tostes geschorst, toen bleek dat hij in het geheim leiding gaf aan een van die milities. De nationale veiligheidstroepen worden de komende maanden uitgebreid van vijfhonderd naar vijfduizend agenten. Over een paar weken is het carnaval, in juli vinden de Pan American Games plaats. Beide evenementen moeten rustig verlopen, vindt de overheid. Rio de Janeiro is met jaarlijks vijftig moorden per 100.000 inwoners een van de gevaarlijkste steden ter wereld. Foto AP, Ricardo Moraes Members of the National Security Force train at Tavares Bastos slum in Rio de Janeiro, Tuesday, Feb. 6, 2007. Authorities suspended a top police officer for allegedly belonging to the paramilitary militias currently involved in a bloody dispute with drug gangs for the control of this city's shantytowns, a spokesman said Tuesday. 500 elite federal officers were sent to Rio last month, and as many as 5,000 could be on patrol by the time the Olympic-style Pan Am Games start in mid-July.(AP Photo/Ricardo Moraes) Associated Press

Twee uiteenlopende activiteiten in Tavares Bastos, een sloppenwijk van Rio de Janeiro. Een moeder speelt met haar kind op een pleintje. Ze lijkt zich niet bewust van de aanwezigheid van een agent van de nationale veiligheidstroepen. Hij ziet moeder en kind wel, richt zijn wapen zelfs op hen.

De veiligheidstroepen zijn sinds vorige maand actief in de Braziliaanse stad. Directe aanleiding was de serie aanslagen van drugsbendes op politie en burgers, waarbij negentien doden vielen. De drugsbendes, die traditioneel een groot deel van de sloppenwijken in handen hadden, verloren de afgelopen maanden terrein aan paramilitaire milities. De handel in drugs daalde dankzij de toegenomen macht van de milities, maar er kwam een ander probleem voor in de plaats: de burgers moeten de milities ‘beschermgeld’ betalen.

Eind vorige maand werd politie-inspecteur Felix dos Santos Tostes geschorst, toen bleek dat hij in het geheim leiding gaf aan een van die milities.

De nationale veiligheidstroepen worden de komende maanden uitgebreid van vijfhonderd naar vijfduizend agenten. Over een paar weken is het carnaval, in juli vinden de Pan American Games plaats. Beide evenementen moeten rustig verlopen, vindt de overheid. Rio de Janeiro is met jaarlijks vijftig moorden per 100.000 inwoners een van de gevaarlijkste steden ter wereld.