Migranten al dagen vast voor kust van Mauretanië

Onderweg zijn naar Europa maar stranden in niemandsland. Het is de tweehonderd tot vierhonderd migranten overkomen die al sinds afgelopen zaterdag met hun boot in de internationale wateren buiten Mauretanië liggen. De migranten – van wie het gros afkomstig is uit Pakistan – zijn in afwachting van een land dat hen wil opnemen.

Probleem voor de opvarenden is dat de diverse betrokken landen elk hun eigen interpretatie hebben van de gebeurtenissen. Vast staat dat de Spaanse kustwacht de migranten vorige week heeft onderschept, tijdens hun overtocht van West-Afrika naar de Canarische Eilanden. Spanje sleepte het schip richting Mauretanië met een beroep op het internationaal recht, dat voorschrijft dat het dichtstbijzijnde land verplicht is schipbreukelingen op te nemen – en volgens Spanje was dat Mauretanië.

Mauretanië ontkent echter verantwoordelijk te zijn. Het schip bevond zich op het moment van de onderschepping niet in onze territoriale wateren, het schip is niet uit Mauretanië vertrokken (maar vermoedelijk uit het zuidelijker gelegen Guinee) en bovendien, aldus de autoriteiten, zijn de opvarenden helemaal geen inwoners van Mauretanië.

Het persbureau Agence de Presse Africaine wist gisteren nog een andere versie van het verhaal te melden. De Spanjaarden hebben de boot ontdekt vlakbij de Canarische Eilanden en vervolgens versleept richting Mauretanië, aldus het persbureau onder verwijzing naar „het Spaanse Rode Kruis”.

De diverse persbureaus waren het er vanochtend wel over eens dat Spanje en Mauretanië zoekende zijn naar een oplossing voor de impasse. Beide landen werken doorgaans samen bij het tegengaan van illegale migratie richting de Canarische Eilanden.

De opvarenden lopen vooralsnog geen gezondheidsrisico’s, aldus de Mauretaanse Rode Halve Maan. De migranten zijn de afgelopen dagen voorzien van water en voedsel.