Media in M-Oosten zwaar onder vuur

Kairo. In het hele Midden-Oosten worden journalisten die niet conform de wensen van hun regeringen berichten, bedreigd door de staat, vervolgd en gevangen gezet. Dat meldt het internationale comité ter bescherming van Journalisten (CPJ), in het rapport `Aanvallen op de Pers in 2006`. Volgens het CPJ grepen de lokale media hun kans toen de Amerikaanse president George Bush na de aanslagen van 11 september 2001 democratisering van het Midden-Oosten een speerpunt van zijn beleid maakte. In verscheidene Arabische landen stelden journalisten openlijk misstanden aan de kaak. De Amerikaanse democratiseringscampagne duurde echter niet lang en de Midden-Oosterse autoriteiten sloegen terug, aldus het CPJ. Irak vormt daarbij het dieptepunt. Van de 34 journalisten die in 2006 in het Midden-Oosten zijn gedood, kwamen er 32 in Irak om het leven.