Luisteren naar het appèl van de kip

Een topstuk uit de beeldencollectie van het Odapark in Venray is gestolen, opgegeten dan wel ontsnapt. Het gaat om Cosmo, een haan gekruist uit acht kippenrassen van over de hele wereld. De ‘wereldkip’ maakt onderdeel uit van The Cosmopolitan Chicken, een kweekproject van de Vlaamse kunstenaar Koen Vanmechelen. Daarmee wil de kunstenaar inspelen op actuele maatschappelijke onderwerpen als genetische manipulatie en multiculturaliteit.

Meneer Vanmechelen, de beheerder van het park heeft in het rulle zand van de ren sporen gevonden van heftige worstelingen. Zou een vos Cosmo te grazen hebben genomen?

„Een vos doodt op een rooftocht meestal verscheidene kippen en laat zijn prooi in eerste instantie liggen, om ze later pas op te halen. Ik hou het erop dat Cosmo is ontsnapt. Deze haan is geen gewone huiskip. Hij stamt deels af van de Louisiana, een wildbloedige Mexicaanse vechtsoort. Hij is lichter en kan beter vliegen. Ik hoor dat in het Belgische Riemst een haan is gesignaleerd. Misschien is Cosmo op stap gegaan om zich voort te planten.”

Dat zou mooi zijn, toch? In januari, bij de onthulling van uw kunstwerk, zei u immers dat The Cosmopolitan Chicken ook een dwingend pleidooi is om uit de kooi te breken die ons als individu en soort omklemt.

„In mij strijden twee gevoelens. Aan de ene kant betreur ik dat een werk in permanentie, een echt kunstwerk, ontsnapt is aan zijn hoeders. Aan de andere kant wil ik als maker luisteren naar het appèl van de kip, naar de weg die hij bewandelt. Blijkbaar was Cosmo niet akkoord met de grenzen die hem werden gesteld.”

Uw conclusie?

„Filosofisch gezien klopt deze ontsnapping wel.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens