Liefdes-kidnap: astronaut vast

De Amerikaanse astronaute Lisa Marie Nowak (43) is gisteren aangeklaagd op verdenking van onder meer het kidnappen van en poging tot moord op een ‘amoureuze rivale’. Nowak zou het gemunt hebben op Colleen Shipman, de vermeende liefde van collega-astronaut William Oefelein (41). Toen Nowak vernam dat Shipman van Orlando naar Houston zou komen, racete ze haar tegemoet, volgens de politie. Gewapend met een luchtdrukpistool, mes en pepperspray reed ze 1.500 kilometer naar het vliegveld van Orlando. Om sanitair oponthoud te voorkomen, droeg Nowak een luier. In de parkeergarage probeerde Nowak – met pruik en regenjas – tevergeefs Shipmans auto in te dringen. Daarna werd ze gearresteerd. In Florida kan Nowak, moeder van drie kinderen, voor kidnap levenslang krijgen. Haar enige ruimtereis was in juli naar het ISS-station. Met Oefelein trainde ze alleen. Samen vlogen ze nooit. (AP)