KPN mogelijk opnieuw doelwit bedrijvenopkopers

KPN heeft moeite gehad beleggers binnenboord te houden. Het Nederlandse telecomconcern heeft vorig jaar oktober zijn winstverwachting verhoogd, maar de aandelenkoers heeft het sindsdien toch 6 procentpunt minder goed gedaan dan die van de Europese branchegenoten. Daarom probeert KPN nu indruk te maken door te pronken met buitengewoon goede vooruitzichten voor de kasstroom.

De operationele prestaties van het concern waren in het vierde kwartaal niet om over naar huis te schrijven. KPN heeft het weliswaar niet zo slecht gedaan als de winstdaling van 13 procent suggereert, want als er rekening wordt gehouden met eenmalige lasten is er feitelijk sprake van een winststijging van 1,6 procent, ondanks een kleine daling van de omzet. Maar de snelgroeiende Duitse en Belgische mobiele divisies vertoonden tekenen van vermoeidheid: zowel de omzetgroei als de winstmarges van beide divisies namen af.

Maar KPN belooft zijn aandeelhouders nu heel veel contanten. Beleggers waren bang dat het concern een harde dreun zou oplopen door de hogere belastingen die het in Nederland moet betalen, en door de kosten die gemoeid zijn met de aanleg van een nieuw netwerk voor telefonie over vaste lijnen. Maar het bedrijf zegt tot 2009 minstens 2 miljard euro aan cash te kunnen genereren, een betrekkelijk bescheiden daling van 17 procent ten opzichte van het niveau van 2006. En het concern staat erom bekend de eigen verwachtingen te overtreffen.

Zelfs als beleggers niet toehappen, doen bedrijvenopkopers dat misschien wel. KPN werd als een dankbaar doelwit voor participatiemaatschappijen beschouwd, voordat een stormloop op de aandelen begin 2006 de koers te hoog deed oplopen.

Het concern lijkt nu minder duur, omdat de koers een adempauze heeft ingelast. Op 6 maal de winst wordt het volgens JCF Factset verhandeld op hetzelfde niveau als zijn Europese branchegenoten. Bovendien kunnen bedrijvenopkopers het zich nu wellicht veroorloven een poging te doen het bedrijf in te lijven. De vrije kasstroom moet voldoende zijn om de rente te kunnen aflossen van een schuld van meer dan 30 miljard euro – in theorie genoeg om KPN te kopen, zij het vrijwel zonder premie. De participatiemaatschappijen kunnen een dergelijk bedrag intussen misschien wel uit eigen zak betalen.

Mike Verdin

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Verdin