Kashmir eend

Voor 2 tot 3 personen1 tamme eend van circa 1,5 kilo1 dessertlepel geraspte, verse gember1 dessertlepel gemberpoeder2 tenen knoflook, uitgeperst1 kleine ui, geraspt2 theelepels zout2 theelepels Kashmir garam masala (recept van 30 januari 2007)2 eetlepels maanzaad2 eetlepels dikke yoghurtVulling:100 gram basmatirijst15 gram boterkleine handvol geschaafde amandelen of pistachenoten, of een mengsel2 eetlepels gedroogde cranberry’s of rozijnen1 theelepel zoutcirca 5 deciliter kippenbouillon

Als het hartje en maagje nog in de buikholte van de eend zitten er met wat wortel, bleekselderij, ui, tijm, peterselie en laurierblad een bouillon mee trekken. Gebruik de bouillon voor dit recept.

Meng de geraspte gember met het gemberpoeder, de knoflook, ui, het zout, de garam masala, het maanzaad en de yoghurt en wrijf er de eend rondom mee in. Leg de eend in een schaal en zet minstens 1 uur of tot een dag in de koelkast.

Week voor de vulling de rijst 1 uur in koud water. Giet de rijst af. Laat de boter smelten in een pan en roerbak er de rijst een paar minuten in. Schep er de noten, het gedroogde fruit, zout en 2,5 deciliter eenden- of kippenbouillon door. Breng op hoog vuur aan de kook. Leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 15 minuten stomen tot de rijst gaar is. Laat volledig afkoelen. Vul de buikholte van de eend losjes met rijst. Doe de rest in een magnetronschaal en verwarm vlak voor het serveren. Leg de eend in een zware pan. Giet er 1,25 deciliter bouillon over, leg het deksel op de pan en laat circa 2 uur zachtjes koken op een matig vuur. Draai de eend om de 30 minuten om. Controleer hoe gaar hij door de punt van een mes in de dij te steken. Zet de eend 20-30 minuten in een op 220 graden Celsius voorverwarmde oven (zonder deksel) tot het vel bruin en licht krokant is. Doe de eend over op een schaal, dek af met folie en laat circa 15 minuten rusten voor u hem in stukken snijdt.

Verwijder zoveel mogelijk vet van het kooknat en zet de pan op een middelhoog vuur. Giet er de overgebleven bouillon bij en laat zachtjes koken. Serveer de eend met de rijst, vulling en jus.

Kim Maclean

Morgen: vin d’orange

    • Kim Maclean