Is Microsoft evil?

Tijd om Bill Gates weer te taarten? Ex-partijleider Gorbatsjov smeekt Microsoft om genade. President Poetin: ‘Iemand zomaar grijpen omdat hij ergens een computer kocht, is nonsens’. De hele blogosfeer gaat tekeer: ’Microsoft is Evil’ en ‘Have mercy, Bill Gates’.   Wat is het geval? De Russische leraar Aleksandr Ponosov kocht vorig jaar een dozijn computers voor zijn dorpsschool. Daar stonden buiten zijn medeweten piratenversies van Windows

gates.jpgTijd om Bill Gates weer te taarten? Ex-partijleider Gorbatsjov smeekt Microsoft om genade. President Poetin: ‘Iemand zomaar grijpen omdat hij ergens een computer kocht, is nonsens’. De hele blogosfeer gaat tekeer: ’Microsoft is Evil’ en ‘Have mercy, Bill Gates’.  

Wat is het geval? De Russische leraar Aleksandr Ponosov kocht vorig jaar een dozijn computers voor zijn dorpsschool. Daar stonden buiten zijn medeweten piratenversies van Windows op. Nu staat de brave Ponosov in Perm terecht en dreigt vijf jaar Siberië. Wat een schoften daar in Seattle, zegt u? 

Nou, dit ligt iets ingewikkelder. Rusland opende de zaak tegen Ponosov en Microsoft zit er vooral mee in zijn maag. Het wil die brave Ponosov helemaal niet vervolgen, maar kan moeilijk zeggen dat hij onschuldig is. En dat Rusland eens iets onderneemt tegen piraterij, moet de softwaregigant uiteraard toejuichen.

Rusland treedt spoedig toe tot wereldhandelsorganisatie WTO en staat onder druk iets te doen tegen de bloeiende piratenindustrie. 70 tot 90 procent van alle verkochte software, films of muziek is illegaal, Rusland exporteert grootschalig naar Europa. 

Schending van copyrights is een dochteronderneming van Ruslands militair-industrieel complex en verbonden met ’commerciële structuren’ van siloviki (‘sterke mannen’ in uniform). Dit mede dankzij Gorbatsjov, die medio jaren tachtig CD-productielijnen aanschafte voor de Sovjet-wapenindustrie om de technologische kloof met het Westen te dichten. Met die CD-lijnen begon de commerciële piraterij in Rusland, en ook in Oekraïne en Bulgarije.

Achttien grote Russische copyrightschenders bevinden zich achter de veilige hekken van defensiecomplexen, aldus dit rapport. Militaire bewakers kunnen politie of onderzoekers lang genoeg zoet houden om de matrix van de CD-lijn te vervangen en de pallets met illegale schijfjes met de forklift naar de afdeling topgeheime raketten te rijden. Een kwartier is doorgaans genoeg om sporen van piraterij uit te wissen, verzekerden experts mij twee jaar geleden. (Toen bezocht ik in Oekraïne een betrapte wapenfabriek-annex-softewarepiraat. Een heerlijk vloekende fabrieksdirecteur schreeuwde me  toe: ’De Amerikanen behandelen ons Slaven als honden! Als homo’s!’)

Uiteraard slachten siloviki hun kip met de gouden eieren liever niet. Copyrights zijn immers een westers samenzwering en Russische patriotten hebben gewoonweg het volste recht om multimiljonair te worden. Dus wat te doen? Je grijpt zo’n sukkel van een dorpsleraar in de kraag (moet van Microsoft!) en maakt hem tot volksheld. Zo ‘treed je op tegen piraterij’ en toon je meteen aan hoe onredelijk, oneerlijk en ongelijk dat is. ’Een leraar die zijn leven wijdt aan het onderwijs, wiens salaris in geen verhouding staat met die van uw staf, dreigt in een Siberisch werkkamp te belanden’, schrijf Gorbatsjov met van verontwaardiging trillende ganzeveer.

Nee, dom zijn ze niet hier. 

    • Coen van Zwol