Internet Voorkeur

Spaties. Het is ‘mistlampen’ en niet ‘mist lampen’. En ‘meldpunt’, niet ‘meld punt’. Samengestelde woorden moeten in het Nederlands worden geschreven zonder spatie. Toch duiken veelvuldig samenstellingen op die los zijn geschreven. En dat leidt tot grote ergernis bij taalliefhebbers. Een aantal van hen heeft het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) opgericht. Dat is feitelijk een website waarop mensen foto’s kunnen insturen van overvloedig gebruik van de spatiebalk. Het platform maakte gisteren de ‘winnaar’ bekend van de ‘onjuiste spatie van 2006’. De bezoekers van de site stemden het meest op een taalfout uit een belspel op de commerciële televisiezender SBS6: de spatie in het woord ‘huis kamer’. Het verhaal rond deze spatiefout zorgde voor veel hilariteit op de website: de presentatrice van het belspel gaf aan dat ze een enorme taalfout zag in de opgave „Wat vind je in de huis kamer”. Met een dikke zwarte stift corrigeerde ze echter niet de spatiefout in ‘huis kamer’, maar ze voegde een ‘t’ toe achter ‘vind’. Nummer twee was ‘konijnen bouten’ (een restaurant in Zoetermeer) en ‘minder validen’ (Museum Het Valkhof in Nijmegen). Deze laatste fout is overigens al hersteld.

Lezers kunnen zelf foto’s insturen van het foutief gebruik van spaties op www.spatiegebruik.nl