In Latijns Amerika deugt de pers nooit

teleSUR.jpgVan tof rood tot knalrood zijn de nieuwe revolutionaire leiders in Latijns Amerika. Maar één eigenschap hebben de linkse presidenten in ieder geval gemeen: ze hebben een gloeiende hekel aan een kritische pers. ,,Onafhankelijke journalisten zijn bestempeld als vijanden van het volk in Venezuela en in Argentinië krijgen ze geen toegang tot officiële bijeenkomsten´´, schrijft het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPI) in het deze week verschenen jaarrapport 2006. En ook in veel andere Latijns Amerikaanse landen is het permanent oorlog tussen machthebbers en verslaggevers. De progressieve politici hebben dezelfde autoritaire eigenschappen als hun rechtse voorgangers, aldus het rapport. Pers is stront, linksom of rechtsom.

Volgens het CPI, dat zich inzet voor de persvrijheid, is de confrontatie het meest duidelijk in Bolivia en Venezuela. Grote tv-zenders en kranten zijn er in handen van rechts en om die reden een geliefd doelwit van linkse presidenten als Evo Morales (Bolivia) of Hugo Chávez. In Venezuela zal de tv-zender RCTV straks uit de lucht moeten omdat Chávez de maatschappij geen vergunning meer wil geven wegens te kritisch.

In Argentinië leven kranten en tijdschriften voor een groot deel van de inkomsten die overheidsadvertenties opleveren. Maar de regering van Néstor Kirchner geeft alleen maar geld aan media zoals de kranten Clarín en Pagina/12 die zich enkel in positieve bewoordingen uitlaten over de huidige regering. Kritische redacteuren worden door Kirchner wekelijks publiekelijk uitgescholden.

Met 51 procent oliegeld uit Venezuela en kleinere financiële bijdragen uit Cuba, Argentinië, Uruguay en Bolivia begon twee jaar geleden vanuit Caracas de zender Telesur uit te zenden. De omroep werd gepresenteerd als de Latijns Amerikaanse tegenhanger van CNN. Voortaan zouden de Latino´s niet meer de verderfelijke yankee zender nodig hebben om het nieuws uit de eigen regio te kunnen volgen.

Dat klonk sympathiek maar de zender ontwikkelt zich steeds meer als een onbetrouwbare exclusieve spreekbuis van de Chávistas. Al het nieuws uit Venezuela en Cuba is goed en in - rechtse - landen als Colombia of Mexico gebeuren alleen maar rotdingen en lopen de mensen de godganse dag te demonstreren in de hoop dat ze ooit ook een fijn Bolivariaanse regering krijgen. TeleChávez is volgens kritici in het CPI rapport een betere naam voor de nieuwe zender.

En wat trouwens ook voor de meeste linkse presidenten geldt, is dat ze niet of nauwelijks met journalisten praten. Wat dat betreft verveel je je hier gelukkig rot als correspondent.

 

    • Marcel Haenen