‘Ik had me vergist’

Jasper de Gier, foto voor carrierestap/loopbaan. Amsterdam, 6 feb 2007. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Je bent nog steeds advocaat. Waarom is dit een opmerkelijke stap, vind je?

„Ik ben in 2000 begonnen bij Allen & Overy, een internationaal advocatenkantoor met in Amsterdam zo’n 300 medewerkers. Ik specialiseerde me in ondernemingsrecht. Na vier jaar ben ik overgestapt naar SpigtHoff Advocaten in Curaçao. Mijn vriendin en ik wilden graag nog eens in het buitenland wonen en werken. Op de Antillen kon ik als advocaat direct aan de slag zonder me om te scholen. Curaçao lag voor ons ook voor de hand omdat we elkaar daar ontmoet hebben toen we stage liepen. Na twee jaar zijn we teruggegaan. Het is een klein eiland. Het begon me te benauwen. Er vinden niet wekelijks mooie transacties plaats. Ik had nog contact met mensen van Allen & Overy en kon er weer aan de slag met grote overnames van beursgenoteerde bedrijven. Ik dacht dat ik dat wilde, maar al na een half jaar wist ik dat ik me had vergist. Ik wilde zelf een meer bepalende rol hebben in de transacties en vaker direct contact hebben met de klant. Ik werkte met zoveel andere adviseurs aan die ene zaak, controle over wat je deed en over je agenda had je niet.”

Is naar een kleiner kantoor gaan geen stap achteruit?

„Nee, voor mij niet. En voor meer mensen in het ondernemingsrecht niet. Je ziet dat de laatste tijd meer mensen bewust kiezen voor een kleinere organisatie in plaats van partner te worden in een groot kantoor. De megadeals worden nog steeds uitgevoerd door de grote advocatenkantoren, maar de transacties die iets minder groot zijn kunnen goed gedaan worden door kleinere kantoren. Die hebben lagere overheadkosten en kunnen dus ook een lager tarief berekenen. In salaris ben ik er wel iets op achteruitgegaan, maar ik heb nu meer controle over mijn agenda en de verhouding werk-privé is beter. Dat is niet onbelangrijk.”

Hoe ben je bij Vestius terechtgekomen?

„Ik ben gaan surfen op internet en heb gekeken welke kleinere organisaties er zijn, gespecialiseerd in ondernemingsrecht, en opgericht door mensen van grotere kantoren. Ik vond het namelijk wel belangrijk dat ik nog steeds met kwalitatief goede mensen zou werken. Ik stuitte op de site van Vestius, waar toen acht advocaten werkten, en heb ze gebeld. Ik had keuze, want de markt voor ervaren ondernemingsrechtadvocaten is erg goed. Bij Vestius was er meteen een klik. Bij het eerste gesprek dacht ik al: met hen kan ik nog jarenlang werken, én een avond aan de bar staan.”

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt