Hollywood gaat online

Supermarktketen Wal-Mart heeft sinds gisteren een online videowinkel. Het is de eerste internetwinkel waar klanten de nieuwste Hollywoodfilms kunnen downloaden.

Wal-Mart heeft als enige overeenkomsten met alle grote filmstudio’s, zoals 20th Century Fox, MGM en Universal Studios. De webwinkel iTunes van Apple verkoopt al langer films, maar heeft alleen overeenkomsten met Disney en Paramount Pictures.

Filmstudio’s waren huiverig voor het verkopen van hun nieuwste films via internet. Zij vreesden dat illegale kopieën zo makkelijker op het web terecht zouden komen. Ook wilden zij dvd-verkopers, waarvan Wal-Mart de grootste is, niet voor het hoofd stoten door in zee te gaan met iTunes.

Via Wal-Mart zijn films nu op internet te koop vanaf het moment dat ze op dvd verschijnen. Nieuwe films zullen omgerekend 10 tot 16 euro kosten, oude films 5,80 euro. Voorlopig zijn de films alleen verkrijgbaar voor klanten in de Verenigde Staten.