Gorbatsjov roert zich in zaak om illegale software

Microsoft zet zich schrap voor een golf negatieve publiciteit. Een rechtszaak tegen een dorpsonderwijzer bracht president Poetin, ex-partijleider Gorbatsjov, het Russische volk en de blogosfeer in stelling tegen de softwaregigant uit Seattle. Een slim opzetje om de strijd tegen softwarepiraterij in diskrediet te brengen?

Gorbatsjov klom maandag in de pen om onderwijzer Aleksandr Ponosov te verdedigen. Ponosov kocht argeloos een dozijn computers met illegale kopieën van Windows voor zijn scholieren. In mei nam de Russische politie de computers in beslag, vorige week stond Ponosov voor de rechter in Perm: hem hangt vijf jaar werkkamp in Siberië boven het hoofd. Zijn verhaal opende de avondjournaals: een Russische volksheld is geboren. „Genade, Bill Gates”, schrijven bloggers wereldwijd. „Microsoft is evil.”

„Deze schandalige strafzaak”, briest Gorbatsjov in een open brief aan Microsoft-miljardair Bill Gates, „is een showproces van Microsoft.” Hoe kan Microsoft een dorpsleraar vervolgen „wiens salaris in geen enkele verhouding staat tot dat van uw staf?” President Poetin liet vorige week ook weten de zaak buiten alle proporties te vinden.

Microsoft antwoordde Gorbatsjov vandaag dat Rusland de strafzaak tegen de onderwijzer begon, niet Microsoft. Het bedrijf bevindt zich in een moeilijke positie. Officieel moet het concern blij zijn dat Rusland eindelijk eens optreedt tegen piraterij. En wegens de precedentwerking kan het moeilijk verklaren dat de dorpsonderwijzer onschuldig is.

Rusland lijkt te willen aantonen dat het ernst maakt met de strijd tegen piraterij, van belang nu Rusland spoedig wil toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Vorige week bleek uit een peiling onder 48 grote bedrijven dat Rusland na China geldt als ’s werelds ernstigste schender van intellectueel eigendom. Wetten schieten tekort of worden niet nageleefd. Binnen de Europese Unie is Rusland de grootste producent van illegale software, cd’s en dvd’s.

Veel illegale productie is afkomstig uit de Russische wapenindustrie, een traditie die medio jaren tachtig werd ingezet door Gorbatsjov. Die kocht indertijd op grote schaal productielijnen voor cd’s om de digitale achterstand op het westen in te lopen. Later werden die voor piraterij ingezet. Productie binnen defensiecomplexen zijn moeilijk toegankelijk voor politie of onderzoekers.

    • Coen van Zwol