Endesa stemt in met hoger bod van Eon

Het bestuur van het Spaanse energiebedrijf Endesa stemt in met het overnamebod van het Duitse Eon. Daarmee komt de vorming van een mondiale reus op het gebied van gas en elektriciteit een stap dichterbij.

Dat het bestuur van Endesa gisteren zijn instemming heeft gegeven voor het overnamebod van Eon, heeft onder meer te maken met de hoogte van het bod. De prijs die Eon biedt voor het aandeel Endesa, 38,75 euro, ligt ruim twee keer zo hoog als de koers op 2 september 2005, de dag voordat het Spaanse Gas Natural een vijandig overnamebod op Endesa deed.

Bovendien heeft Eon aangegeven te willen vasthouden aan de investeringsplannen die Endesa had opgesteld. Ook is er het voornemen om al het personeel te behouden.

Als de overname doorgaat ontstaat daarmee een mondiale energiereus met meer dan 100.000 werknemers en 50 miljoen klanten. Voor Europa zou het de grootste grensoverschrijdende overname op het gebied van elektriciteit en gas ooit zijn.

In Europa speelt zich op energiegebied sinds twee jaar een verhevigde overnamestrijd af, als gevolg van de liberalisering, die moet zorgen voor lagere prijzen en een grotere keuzevrijheid voor bedrijven en consumenten. De liberalisering leidt tot schaalvergroting.

Zo proberen in Frankrijk de concerns Suez en Gaz de France samen te gaan. Het Spaanse Iberdrola heeft een bod gedaan op Scottish Power. In Nederland hebben vorige week Nuon en Essent aangekondigd te willen fuseren.

De overnamestrijd rond Endesa, die al anderhalf jaar duurt, is vorige week in een stroomversnelling gekomen. Gas Natural maakte bekend zich terug te trekken, en Eon verhoogde zijn bod van 29 naar 41 miljard euro.

Het bestuur van Endesa heeft besloten op 20 maart een buitengewone aandeelhoudersvergadering te beleggen. Aandeelhouders moeten dan onder andere stemmen over een voorstel van Eon om het aantal stemrechten per aandeelhouder te beperken tot 10 procent.

Grote aandeelhouders van Endesa zijn de Spaanse bank Caja Madrid, en het eveneens Spaanse bouw- en energiebedrijf Accione.