Een fraaie lancering

topol.jpgPoetin beklemtoonde het vorige week: hoewel de Amerikanen 25 keer meer uitgeven aan wapentuig, geeft Rusland de wapenwedloop niet op. Jawel, hier voeren we nog steeds een wapenwedloop.

Vandaag zei zijn oude kameraad, Defensieminister Sergej Ivanov, trots dat Rusland 17 nieuwe Topol-M kernraketten  plaatst. In de vorige jaren wist Rusland er hooguit vier aan zijn roestige arsenaal toe te voegen. 

Topol-M? Kijk eens naar deze fraaie lancering. Plop: hoesje eraf, raket in aanslag, schieten maar. De hele zaak is binnen een halve minuut afgehandeld, bijna terloops. 

Dit is een dreigvideo: we zien de lancering van een spionagesatelliet, maar dat kan ook een kernkop zijn. Ik maakte grapjes over de raket als Russisch fallussymbool. Maar zie ik nu het avondnieuws, dan besef ik weer dat de wapenwedloop hier nog in volle gang. De macht graaft allerlei fossiele generaals uit de Sovjettijd op om de burgers dat in te prenten.

Wij maken ons druk om de Iraanse of Noord-Koreaanse atoombom, Russen worden  nog gewoon bang gemaakt met Amerikaanse kernraketten en ‘omsingeling’ door de NAVO. Voor hun is de Koude Oorlog niet gewonnen en de oude vijand niet irrelevant. 

    • Coen van Zwol