‘Een brutale schijnvertoning’

Voetbalcoach Guus Hiddink maakte gebruik van de ‘België-route’, vindt het OM.

Daarom eist de officier van justitie tien maanden celstraf wegens belastingfraude.

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren voor de rechtbank in Den Bosch een celstraf van tien maanden geëist tegen Guus Hiddink. De voetbaltrainer wordt ervan verdacht de belasting in 2002 en 2003 voor ruim 1,4 miljoen euro te hebben benadeeld. De oud-trainer van PSV liet zich in 2002 vanwege een gunstiger belastingklimaat in België inschrijven, maar woonde volgens justitie in de praktijk in Nederland. Hiddink overtrad volgens officier van justitie C. Loos met deze zogenoemde ‘België-route’ „opzettelijk” de wet.

Loos stelde aan het einde van zijn requisitoir dat Hiddink „van zijn hoge voetstuk omlaag was gevallen”. De coach zou op „een brutale en listige manier” hebben geprobeerd te fiscus te misleiden. De officier van justitie rekende het Hiddink ook aan dat hij tijdens het onderzoek tegen verschillende media „ten onrechte” afgaf op de werkwijze van de FIOD. „Hiddink heeft de fout nooit bij zichzelf gezocht”, stelde Loos gisteren in Den Bosch. „Het lijkt of Hiddink vindt dat hij boven de wet staat.”

Hiddink hoorde de strafeis gelaten aan. Na afloop van de zitting wilde de bondscoach van Rusland, dat vanavond tegen Oranje speelt, niet op het requisitoir ingaan. „In de rust van de wedstrijd geef ik geen commentaar. Maandag komt mijn advocaat met zijn pleidooi”, stelde de 60-jarige trainer. Hiddinks raadsman Jan Leliveld liet bij het verlaten van de zaal weten „niet verrast” en „niet in paniek” te zijn. De verdediging had er vooraf rekening mee gehouden dat een onvoorwaardelijke celstraf geëist kon worden.

Het onderzoek naar de belastingfraude begon op basis van informatie uit telefoontaps in het onderzoek naar de wegens ontucht veroordeelde ex-PSV-directeur Fons Spooren. De taps zijn volgens justitie geldig bewijs tegen Hiddink en zijn accountant S. van den B. De laatste hoorde gisteren een celstraf van veertien maanden tegen zich eisen.

De officier van justitie probeerde in een betoog van enkele uren de rechtbank ervan te overtuigen dat Hiddink moedwillig de Nederlandse fiscus heeft opgelicht. Na het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan trad de succescoach in dienst van de Eindhovense voetbalclub PSV. Hiddink besloot zich na overleg met zijn belastingadviseur te laten inschrijven in België. Als inwoner van Achel (Belgisch Limburg) hoefde hij over inkomsten uit overeenkomsten met onder meer Zuid-Koreaanse en Nederlandse bedrijven aanzienlijk minder aan de belasting af te dragen dan in Nederland het geval zou zijn geweest. Over een totaalbedrag van drieënhalf miljoen euro betaalde Hiddink in België 219.000 euro belasting.

De officier van justitie schilderde de constructie met de Belgische huurwoning af als „een schijnvertoning”. Hiddink heeft volgens de officier zelf een bekentenis afgelegd door te stellen dat hij nooit in de woning geslapen heeft. „Behalve dat Hiddink zich heeft ingeschreven heeft hij feitelijk nooit invulling gegeven aan het wonen in België. Iemand die niet in een woning slaapt, er niet eet en er geen persoonlijke spullen heeft staan, woont er niet. Het gaat hier om een schijnvertoning”, aldus Loos.

De officier stelde dat Hiddink er door zijn adviseurs verscheidene keren op gewezen is dat hij daadwerkelijk in België moest gaan wonen. De trainer zou naar eigen zeggen „zeven à negen keer” in het huurhuis geweest zijn. Hij zou slechts twee weken de intentie hebben gehad zich in België te vestigen. Loos noemde een poging van Hiddink om bij een hotel in Antwerpen een valse rekening op te laten maken „brutaal en listig”.

De officier probeerde aannemelijk te maken dat Hiddink in de praktijk in Nederland woonde. Zo zou hij afwisselend op het trainingscomplex de Herdgang, het Dorint-hotel in Eindhoven en in het huis van zijn vriendin in Amsterdam hebben geleefd. Op één van de taps zou Hiddink hebben gezegd „ik ben vanavond thuis bij Elisabeth” (zijn vriendin, red.) De coach beschikte ook over een Amsterdamse parkeervergunning. Loos: „Hiddink was geen zwerver zonder woonplaats.”

    • Koen Greven