De omgekeerde muis

Op iedere uitvinding is een veelvoud die de markt (nog) niet heeft gehaald.

Ton de Graaff bedacht een oplossing voor een massaal probleem: de muisarm.

De omgekeerde muis

Een uitvinding waar zo’n twee miljoen Nederlanders baat bij hebben, daar kun je natuurlijk ontzaglijk rijk mee worden. Maar dat is voor Ton de Graaff uit Venlo niet eens het uitgangspunt, beweert hij. Uit sociaal oogpunt bedacht hij een computermuis (of muisje, zoals hij het noemt) die de gewraakte muisarm van computerend personeel moet tegengaan.

De Graaffs muis is een omgekeerde muis. Hij reageert niet als de gebruiker klikt, maar juist als die de rustende vinger loslaat: „De veerwerking van de muisknoppen is grotendeels weggehaald, dus bij gebruik van de muis ontspant je hand met de vingers naar beneden. Als je je vinger optilt, span je alleen de vingerspier en klik je.”

Het concept is eerst gepubliceerd in vakliteratuur. „Vervolgens heb ik contact gehad met een bedrijf dat rsi-muisjes maakt. Die wilden wel helpen en vroegen een eigen inleg van 10.000 euro.” Daar is De Graaff (nog) niet op ingegaan. Vraag is er zeker. Volgens de rsi-patiëntenvereniging gaan jaarlijks 340.000 tot 675.000 werknemers naar de dokter met werkgerelateerde klachten aan arm, nek of schouder.

„Dit muisje gaat er komen hoor, als ik een jaar de tijd heb. Tot nu toe was de juiste oplossing nog niet gevonden. Ik weet dat zeker achthonderd verschillende computermuis-uitvindingen tegen rsi zijn bedacht en vastgelegd. Apple heeft nu de Mighty Mouse. Daar zit een deel van mijn uitvinding in, hij ‘ziet’ je vinger, maar je moet toch nog steeds omlaag klikken.”

Een nadeel van De Graaffs muis zou kunnen zijn dat mensen denken ‘dit kan ik niet leren’. De omgekeerde handeling is voor de doorgewinterde muisbestuurder in het begin nogal tegenstrijdig.

En werkt het muisje wel écht tegen rsi? De Graaff: „Ja, je hebt natuurlijk te maken met bewijslast. Op een moment dat argumenten kritisch worden, moet je een prototype maken en dat testen op mensen met rsi om aan te tonen dat het helpt. Ik heb wel contact gehad met medici die zeiden dat het zou kúnnen helpen. Maar een uitvinder is vooral eigenwijs genoeg om dingen te beweren en te maken die nog niet bewezen zijn.”

    • Viola Lindner