Bos en Rouvoet vicepremier in nieuw kabinet

Wouter Bos en André Rouvoet, de politieke leiders van de PvdA en de ChristenUnie, treden beiden als vicepremier toe tot het kabinet-Balkenende IV.

Bos wordt naar verwachting minister van Financiën, Rouvoet krijgt waarschijnlijk de nieuwe post Jeugd en Gezinszaken.

Bos heeft tijdens de verkiezingscampagne herhaaldelijk gezegd dat hij als fractieleider in de Kamer zou blijven als de PvdA niet de grootste partij zou zijn en de premier zou leveren. Nu buigt hij voor druk uit zijn partij en van coalitiepartner CDA om toch tot het kabinet onder premier Balkenende toe te treden.

Rouvoet heeft er de afgelopen weken geen geheim van gemaakt dat hij graag tot het kabinet wilde toetreden, maar aanvankelijk had zijn partij hier aarzelingen bij.

Met de overstap van Bos en Rouvoet naar het kabinet en het onverwachte afscheid van de politiek door CDA’er Joop Wijn, die werd getipt als fractieleider van het CDA, moeten de drie coalitiepartijen een nieuwe fractieleider in de Kamer aanwijzen.

Bij het CDA wordt Pieter van Geel, staatssecretaris van milieu in het oude kabinet, genoemd. Voor het fractieleiderschap van de ChristenUnie maakt Kamerlid Arie Slob goede kans. In de PvdA worden voor de opvolging van Bos de namen genoemd van de Kamerleden Sharon Dijksma, Frans Timmermans en Jacques Tichelaar. Timmermans is buitenlandwoordvoerder, Dijksma woordvoerster ontwikkelingssamenwerking. Tichelaar was onderhandelaar met Bos bij de formatiebesprekingen en is onderwijswoordvoerder van de fractie.

Over de personele samenstelling van het kabinet bestaat nog geen duidelijkheid. Naar verluidt krijgt het CDA 8 ministersposten, de PvdA 6 en de ChristenUnie 2. De staatssecretariaten worden vermoedelijk verdeeld volgens de sleutel 5 (PvdA), 4 (CDA) en 1 (ChristenUnie).

De PvdA wil in ieder geval de ministers leveren voor de nieuwe ministeries van Milieu en van Volkshuisvesting en Integratie. Bos heeft eerder laten weten dat de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb kan rekenen op een plek in het nieuwe kabinet. Die maakt kans op de ministerspost Integratie en Volkshuisvesting. De Amsterdamse locoburgemeester en wethouder Lodewijk Asscher heeft al laten weten Aboutaleb te vervangen als hij naar Den Haag vertrekt. Hij doet dat totdat er een opvolger voor hem is gevonden. Het is een standaardregeling dat er een vervanger is, mocht iemand uit het college vertrekt, zei fractieleider Manon van der Garde van de PvdA in Amsterdam vandaag.