6 redenen om thuis te blijven

1 Spel

De Boter-en-kaasgeneraal

Pentago, ca. 20 euro, importeur Hodin.be, zie ook www.pentago.se

Een oud spelidee met een slimme wijziging en een fijne houten uitvoering: voilà het nieuwe spel Pentago. Uit Zweden. Dat snuif je onmiddellijk op uit het eerlijke beukenhout waarin het is uitgevoerd. Pentago is een superieure variant op het vertrouwde maar saaie boter-kaas-en-eieren (c.q. Vier-op-een-Rij). Het Pentago-bord is groter en je moet vijf knikkers van jouw kleur op een rij krijgen om te winnen. De geniale toevoeging is dat je na elke beurt een van de vier kwadranten een kwartslag moet draaien. Telkens liggen de balletjes anders. Dat is even wennen, qua strategie. Ik heb een hilarische avond besteed aan verbeten strijd tegen een gesjeesde wiskundige, waarbij wij voortdurend van strategie wisselden – als gehaaste boter-kaas-en-eierengeneraals in een knikkerwedloop. En telkens letten we toch weer niet goed op. Want op de gekste moment verschijnen nieuwe kansen, en soms zelfs ongemerkt vijf op een rij. En toen dacht ik: waarom voeren ze niet veel meer spellen uit van die draaibare kwadranten? Ineens zie ik een heel vreemd schaakbord voor me. (HS)

2 Profiel

Profiel: Jan Wolkers

Ned. 2, 22.50-23.35u.

In de jaren zestig en zeventig was hij de man van de grote wereld, van seks, drugs en Turks Fruit. Inmiddels is Jan Wolkers eenentachtig. Hij schildert en schrijft nog elke dag, in zijn zelfgekozen isolement op Texel. Met interviewer Coen Verbraak kijkt Wolkers om naar een rijk kunstenaarsleven, waarin liefde en vooral ook dood een grote rol speelden. Daarnaast komen zijn vrouw Karina en zijn zoons Bob en Tom aan het woord.

3 Sport

Voetbal: Nederland-Rusland

Tien, 19.55-22.30u.

De eerste interland in 2007 van het Nederlands voetbalelftal vindt vanavond plaats in de Amsterdam Arena. Het Rusland van bondscoach Guus Hiddink is de tegenstander. SBS 6 zendt eerst een voorbeschouwing uit en vanaf 20.30 uur live de wedstrijd. Interviews op het veld worden gedaan door Hans Kraay jr. Presentatie: Edward van Cuilenborg. Commentaar: Leo Oldenburger. Louis van Gaal analyseert de wedstrijd.

4 Film

U-571

Tien, 20.30-22.35u.,Jonathan Mostow, 2000, VS/Fr

In deze oorlogsthriller met onder anderen Matthew McConaughey, Bill Paxton en Harvey Keitel, gaat een Amerikaans commandoteam in 1942 vermomd als nazi's aan boord van een gestrande Duitse onderzeeër. Het doel is een exemplaar van de geheime coderingsmachine Enigma te pakken te krijgen. Eenmaal bij het schip aangekomen, loopt alles anders dan gepland en breekt de hel los.

5 Game

Super Monkey Ball: Banana Blitz

Atari, prijs: 60 euro, Wii

Evolutie is prachtig. Want als de aap nooit rechtop was gaan lopen dan hadden wij, de mensch, zoveel duizenden jaren later niet, bij voorkeur rechtop staand, allerlei grappige minigames kunnen spelen met de Wii; Nintendo’s nieuwste spelcomputer. Banana Blitz is een geëvolueerde versie van het bekende Super Monkey Ball. Het idee erachter is hetzelfde: je bestuurt niet de aap-in-een-glazen-bal, maar de ondergrond. Door die heen en weer te wiebelen en te sturen, rolt jouw olijke aap veilig door allerlei werelden met obstakels en gevaren. Dat is althans de bedoeling van dit vernuftige behendigheidsspel. Makkelijk is het nog steeds niet. Er zijn momenten dat je de controller door het raam wil smijten wanneer je aapje net voor de finish een afgrond in kukelt. Zet stug door en de bevrediging vertelt je dat je met dit spel niet in de aap gelogeerd bent. (JM)

6 Kussen

Liefdevolle kussenslopen

Te koop op www.xandra.be, 20 euro

Deze katoenen kussenslopen doen je iedere nacht dromen over de liefde. Samen zijn de twee kussens een eenheid, de tekst I love you (‘love’ weergegeven in twee halve harten op ieder sloop, die samen een heel hart vormen), loopt van het ene op het andere kussen over. Op de achterkant van het kussen staat ‘daytime, nighttime, everytime’. Hoewel de slopen een leuk Valentijnskado zijn, hebben sommige Nederlandse internetwinkels de slopen pas ruim na Valentijnsdag in voorraad. Wil je ze dus nog voor 14 februari in huis hebben, kun je beter even op deze Vlaamse website kijken. Kost 10 eurocent extra, maar dat mag voor je Valentijn toch geen bezwaar zijn. De slopen zijn 60 centimeter lang en 70 centimeter breed, en worden allemaal uitgevoerd in rood. En als je niemand hebt om de kussens mee te delen, maar de slopen wel leuk vindt, dan dek je jezelf toch lekker toe met twee hoofdkussens? (LvB)

Met bijdragen van Laura van Baars, Jan Meijroos en Hendrik Spiering