Wijn stapt uit politiek

Joop Wijn (CDA) verlaat de politiek. De minister van Economische Zaken is niet beschikbaar voor het nieuwe kabinet en zal uit de Kamer gaan, heeft hij gisteren gemeld.

Wijn geeft via zijn woordvoerder de volgende toelichting: „Afgelopen zomer, in de hectiek van de ontstane politieke situatie, heb ik onvoldoende tijd gehad om na te denken over de vraag of ik, na een periode van negen jaar in de professionele politiek, mijzelf de komende vier jaar opnieuw een politiek ambt zie vervullen. De afgelopen weken heb ik deze persoonlijke afweging alsnog gemaakt. (...)

„Mijn besluit staat dus los van de signatuur en de beleidsvoornemens van het nieuwe kabinet. (...)

„Ik oriënteer mij nu op een terugkeer naar het bedrijfsleven.”

Volgens Wijn heeft zijn besluit niets te maken met de discussie over het CDA-fractievoorzitterschap, waarvoor zijn naam de ronde deed. Joop Wijn (37) werd in 1998 Kamerlid, in 2002 staatssecretaris van Economische Zaken en vervolgens van Financiën. Sinds de zomer is hij minister.